GODIŠNJICE – Prošlo 26 godina od početka raspuštanja logora na Manjači

Kroz logor na Manjači prošlo skoro 5.000 logoraša

Bivši logoraši i članovi njihovih porodica obilježili su jučer 26 godina od početka raspuštanja logora Manjača, nedaleko od Banje Luke. Logor je formiran na vojnom poligonu 1991. godine i služio je za zatvaranje zarobljenih Hrvata i Bošnjaka.

Masovna grobnica 

Predsjednik logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović podsjetio je okupljene da je kroz logor na Manjači prošlo skoro 5.000 logoraša i istakao da je ubijeno više od 500 civila, o čemu svjedoči i masovna grobnica pronađena neposredno pored logora sa 540 posmrtnih ostataka.

– Ja sam danas kao maloljetni logoraš nepoznata kategorija za vlasti u RS. Moja majka je civilna žrtva rata i ona je, također, nepoznata kategorija. Niko od logoraša povratnika u RS nije ostvario svoja prava. Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS ne prepoznaje logoraše nesrpske nacionalnosti – kazao je Duratović.

On je rekao da najveći problem predstavlja postupak dokazivanja i da zbog toga logoraši, među kojima su i mnoge žene i tadašnji maloljetnici, ne mogu da ostvare prava koja im pripadaju.

Predsjednik Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona Hilmija Suljić rekao je da su Bošnjaci dužni da poštuju žrtve koje su stradale u ratu od 1991. do 1995. godine.

Lična karta

– Nas niko ne prepoznaje. Logoraši imaju samo ličnu kartu i to je sve. Ljubitelji pasa u BiH imaju veća prava nego logoraši. Mi još nismo našli mjesto u svojoj domovini. Naša je obaveza da pamtimo da se nešto slično nikada i nikome više ne dogodi – istakao je Suljić.

Manjača je bio logor u kontinuitetu od 1992. do 1995. godine, prvo za Hrvate zarobljene u Hrvatskoj, a onda za Bošnjake i Hrvate koji su dovezeni s područja Krajine, Prijedora i tuzlanske regije. Za ratne zločine na Manjači Haški tribunal osudio je Milomira Stakića iz Prijedora na 40 godina zatvora, Radoslava Brđanina na 32 godine, a Nikola Kovačević osuđen je pred Sudom BiH na 12 godina zatvora.

– Kroz Manjaču je prošlo pet hiljada logoraša. Oni su ovdje proveli najteže dane u životu. Logor na Manjači je bio specifičan po tome što su se na putu ka Manjači dešavao najveći broj ubistava – kazao je predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most Osman Talić.

G.Dakic/Avaz