U Prijedoru je na danasnji dan, 13.06.1992.godine ,  pocinjen  masakr nad hratskom porodicom Ecimovic.  Za ovo svirepo ubojstvo osumnjiceni su  Radakovic Milorad i Pejic Goran.

Radakovic i Pejic su  po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tuzilastva Bosne i Hercegovine, uhapseni 17.juna 2015.godine. Milorad Radaković zvani Srbo, rođen 10.08.1962. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH i Goran Pejić zvani Ledeni, rođen 31.01.1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH,  osumnjičeni su da su  u junu 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području mjesta Tukovi u općini Prijedor.

Masakr je prezivjelo dvoje djece Cecilije i Slavka Ecimovica, tada sedmogodisnji sin i petogodisnja kcerka .

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava SJB, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

 

Prizor nakon masakra

Na jednom od rocista pred Sudom Bosne i Hercegovine, Miroslav Krneta, nekadašnji krim-inspektor u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, ispricao je  kako je u junu 1992. godine u dvije kuće zatekao petoro ubijenih osoba.

“Bile su dvije kuće, jedna do druge. U onoj koja je bila starija i veća, našli smo dvije starije ubijene osobe – jedna je bila na krevetu, a jedna na podu. U drugoj kući, koja je bila manja i novija, zatekao sam tri tijela. Dva ženska i jedno muško”, potvrdio je Krneta.

Krneta je dodao da  je nakon uviđaja napravio zapisnik sa lica mjesta  te da je pokušao da radi na rasvjetljavanju ubistva.

“Nisam imao informaciju ko je ubio tu porodicu. Istina je da se radilo na otkrivanju ovih ubistava, ali ja nažalost nisam došao ni do kakvog saznanja u tom pravcu”, objasnio je Krneta.

Tokom unakrsnog ispitivanja, potvrdio je da nikada nije postojala nikakva naredba da se ne radi na rasvjetljavanju ovih ubistava.

Neđeljko Timarac,  je na uviđaju za ubistvo porodice Ećimović radio kao krim-tehničar.

“Sjećam se da je u ovoj većoj kući žensko tijelo padalo preko stolice, naslonjeno na sto, dok je drugo muško tijelo bilo u drugoj sobi. U kući u kojoj je troje ljudi ubijeno – svi su bili ubijeni na spratu”, objasnio je Timarac.

Timarac je nagasio da niko iz policije nije imao informaciju ko je izvršio ubistvo, te da je dokumentaciju sa uviđaja predao istražnom sudiji.

“Šta je dalje sa tim bilo, ja to stvarno ne znam”, kazao je Timarac.

IN MEMORIAM

Ecimović (Tomislav) Slavko 1955
Ecimovic(Jozo)Cecilija 1953
Ecimovic(Mijo)Tomislav 1930.
Ecimovic(Nikola)Marija 1933
Ecimovic(Tomislav)Nikola 1957
Ecimovic(Josip)Katerina 1959