Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović boravio je danas u Trnopolju gdje je zajedno sa ambasadorima Švajcarske u BiH Danijelom Hunom i Norveške Olavom Reinertsenom obišao farmu norveških muznih krava Jusufa Arifagića i pogon firme SB Laser Edhema Bešića.


“Ovo nam je značajna posjeta koja nam daje do znanja da su ambasadori ovih zemalja zainteresovani za ovakav vid saradnje i da će u narednom periodu obratiti više pažnje na postojeća preduzeća i privlačenju odnosno dovođenju novih preduzeća u naš grad”, izjavio je gradonačelnik Pavlović na kraju ove posjete.
On je dodao da je bilo i razmjene iskustva i ideja za koje vjeruje da će u narednom periodru uroditi plodom kako bi još dodatnih preduzeća došlo ovdje u naš grad.
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je do ovakve posjete došlo.

” Drago mi je što se to desilo u prvom mjesecu mog mandata jer je ovo jedno jako dobro iskustvo kojim smo trasirali neki put za buduću saradnju.Ono što je jako značajno za naš grad, a nadam se i za Norvešku i Švajcarsku koje imaju želju i volju da investiraju u ovaj dio BiH i Republike Srpske , da ćemo se mi iz gradske uprave potruditi i dati sve od sebe da investitori dođu ovdje, da razgovaramo i ponudimo ih da dođu ovdje i otvore svoja preduzeća”, izjavio je Pavlović.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen je izjavio da mu je ovo bila druga posjeta farmi Jusufa Arifagića te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara sa gradonačelnikom Prijedora.

” Jako sam predan razvijanju snažnijih komercijalnih odnosa između Norveške, BiH i Republike Srpske i u tom smislu Jusuf Arifagić predstavlja jedan primjer uspješnog investitora ovdje u BiH i on može bii dobar primjer drugim potencijalnim norveškim investitorima”, izjavio je ambasador Reinertsen.


On je dodao da je ono što norveški investitori traže ,a tome je upoznao i gradonačelnika, pored prilika za investicije, da postoji jedan snažan regulatorni okvir da oni mogu te investicije da ostvare.

” Postoje mnogo područja u kojima norveške kompanije mogu napraviti određene promjene u Republici Srpskoj, a tu mislim na zelenu energiju, hidro i solarnu energiju vjetra, turizam, IT tehnlogije i drvnu industriju. Ako pokažemo da možemo razvijati svoj biznis ovdje u Prijedoru , Republici Srpskoj, mislim da je to najvažniji signal potencijalnim investitorima”, rekao je Reinertsen.


Vlasnik firme ” Arifagić investment” Jusuf Arifagić je izjavio da je osnovni fokus posjete bio projekat farme norveških krava , a da su tokom razgovora načeti i problemi vezani za gradnju auto-puta i ograničenja odnosno limite za mlijeko koji postoje u Republici Srpskoj.
” Posjeta gradonačelnika i zajednički doček gostiju me veoma raduje jer konačno timski radimo za cijeli grad Prijedor jer na ovakav način dočekujući goste i sa ovom posjetom sigurno otvaramo prostor potencijalnim investitorima”, rekao je Arifagić.

On je podsjetio na formiranje jedne asocijalcije na relaciji BiH i Norveška,a tiče se direktno norveških investicija u određena područja od drvne industrije, energetike obnovljivih izvora i poljoprivrede.
” Ja tu vidim jedan veliki potencijal i želim da na svoj primjeru objasnim ljudima da se ovdje može uspješno investirati i poslovati,a ovdje se prvi put radi direktno o norveškim investitorima”, rekao je Arifagić.

Ambasador Švajcarske u BiH Danijel Hun potvrdio je da je prvi put u Prijedoru i da se raduje što u ovom gradu postoji švajcarski investitor koji ovdje proizvodi i koji je ovdje investirao misleći pri tom na firmu SB Laser.
“Smatram da postoji dosta potencijala za dalje investicije posebno u ovoj regiji Prijedora”, rekao je Hun.

On je dodao da je veoma važno da imamo ovakve privatne investicije i da se na taj način otvaraju radna mjesta, da se ovdje proizvodi odnosno dobijaju proizvodi koji će se izvoziti u Evropu i stavljati i na domaće tržište.
” Mislim da je preduzeće SB Laser dobar primjer i da može dati signal za neke buduće investitore”, rekao je ambaadoar Hun.


Vlasnik firme SB Laser Edhem Bešić je izjavio da je veoma zadovoljan današnjom posjetom ambasadora Norveške i Švajcarske i gradonačelnika Prijedora budući da je tema bila dalji razvoj privrede ovog područja i dalja ulaganja i saradnja ovih evropskih zemalja sa BiH.

” Gostima smo pokazali da i mi ovdje možemo napraviti pozitivne i lijepe priče i da prezentijemo vrijednosti tih evropskih zemalja na naše područje.U mom slučaju to su preciznost, tačnost i kvalitet. Dalji nam je cilj dovesti nove investitore, a to je moguće ako ostvarimo pozitivne utiske”, izjavio je Bešić.

On je dodao da je predstavio i druge firme koje predstavljaju švajcarske investicije, a to su BH Solution, Dom ENEA, zantaska radnja Karabašić i Etno selo Oaza te da su dogovoreni budući razgovori i sa ovim investitorima.

Prijedor grad.