Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u naselju Čarakovo kod Prijedora gledao kako optuženi Mićo Jurišić iz pištolja puca u potiljak Azizu Behliću.

Svjedok S-10 se prisjetio proljeća 1992. godine, kada je u periodu prije “čišćenja” naselja Čarakovo boravio u kući Ismeta Brkića. Ispričao je da je jednom u predvečerje s Brkićem gledao dolazak “žutog mercedesa” i Miće Jurišića pred kuću Aziza Behlića.

“S obzirom da smo mi u Čarakovu znali – kad taj ‘opasni žuti mercedes’ dođe, svi smo bježali. Znali smo da dolazi Mićo Jurišić. Znalo se da će neko biti ubijen, pretučen ili odveden… Jurišića sam poznavao odranije, bio je vozač gradskog autobusa”, naveo je svjedok.

Kazao je da je Jurišić s još jednom, njemu nepoznatom, osobom ušao u kuću Behlića, kojeg su izveli nakon nekoliko trenutku i odveli ga na put ispred kuće.

Prema svjedoku, ubrzo nakon toga vidio je kako Jurišić vadi pištolj i “puca Azizu u glavu”, u predio potiljka. Opisao je da je Behlić pao na stomak i lice, odmah pored puta, a da su Jurišić i njegov “saradnik” ušli u vozilo i otišli. S Brkićem je, kako je rekao, prišao tijelu Behlića i vidio da nije živ.

Njegovoj porodici nikada nije ispričao detalje, kazao je svjedok. Dodao je da njega Jurišić zbog konfiguracije terena nije mogao vidjeti.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva s područja Prijedora i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

Suđenje se nastavlja 22. oktobra.

Detektor.ba