U međunarodnoj humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći socijalno ugroženim Prijedorčanima podijeljeno je 200 paketa siromašnim porodicama, a slatkišima obradovano 113 osnovaca.

Potvrdio nam je ovo Mirsad Duratović, koordinator akcije koju su inicirali profesorica Zdravka Grđan, direktorica Druge gimnazije u Varaždinu, i Sejad Šenderović, direktor Pete gimnazije iz Sarajeva.

Brisanje granica

– Ukupno 14 škola iz Hrvatske i BiH dokazalo je kako se zajedno može graditi bolja budućnost, širiti mir i zajedništvo, rušiti predrasude i brisati granice dobrim djelima. Upravo tome vlastitim primjerom svjedoče Valentina Lucić i Mirsad Duratović, humanitarci iz Prijedora, koji su se pobrinuli da svaka školska donacija dođe do onih kojima je najpotrebnija. Osmijesi na licima mališana, majki i staraca najveća su nagrada svima koji mirom i zajedništvom proširuju granice dobrote – rekla je Grđan.

Duratović kaže da je ovo nastavak saradnje koja je počela prije godinu.

– U narednom periodu akcija treba da se proširi s humanitarnog aspekta i na druženje učenika ovih škola kroz razmjenu, sportska takmičenja. Mir i zajedništvo nemaju granica, a to djeca najbolje pokazuju – rekao je Duratović.

Učenici Pete gimnazije iz Sarajeva

Više škola

Inače, u ovoj akciji učestvovale su škole s područja Varaždina, zajedno sa školama iz BiH, Općom gimnazijom Katoličkog školskog centra Blaženog Ivana Merza iz Banje Luke, Srednjom školom „Antuna Branka Šimića“ iz Gruda, Petom i Drugom gimnazijom, osnovnim školama „Aleksa Šantić“ i „Fatima Gunić“ iz Sarajeva…

Akciju su pomogli i dr. Amela Penava, ljekar i humanistica iz Sarajeva, te predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije Salko Ikanović.

Slatkiše dobili učenici škole u Rizvanovićima

 

Autor: M.Zgonjanin/Avaz