U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru danas je u centralnoj Čaršijskoj džamiji u ovom gradu upriličena mevludska svečanost, te proučen Tevhid za Adila Bešića, jednog od devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U Čaršijskoj džamiji je najprije klanjana džuma, koju je predvodio Nusret ef. Abdibegović, direktor Upave za vjerske poslove Rijaseta IZ BiH. Potom je proučen Tevhid heroju Bešiću, a nakon čega je upriličen mevludski program, u kojem je, između ostalih, učestvovao i Hor Mreže mladih Medžlisa IZ Prijedor.

-U Meki i u Medini, i u Prijedoru i Banjaluci, Božiji poslanik Muhammed a.s. je opominjač. Onaj koji je došao da kaže ljudima „ovo vam je put“. Put pravi. Ovo su vam pravi prijatelji. Ovo su vam dušmani, a ovo su vam din dušmani. Čovjek vam je od Božijih stvorenja na kijamu. Kijam znači stajati uspravno pred Bogom i gledati čovjeka u lice, jer u čovjekovo lice se gleda i u oči. I kada ima čovjek jasnu viziju i kada ima čist obraz, onda je serbes pogledati svakoga. Bošnjaci Prijedora, Bošnjaci Bosne i Hercegovine, imaju čist obraz, kazao je Abdibegović.

Istakao je da je Božiji poslanik kazao da „vuk pojede ovcu koja napusti stado“.

-Volimo se među sobom, čuvajmo se među sobom. Jesu teška vremena i teške situacije, ali ne može sebi niko dozvoliti da zbog svog hatora, inata i zora, nešto mu se ne sviđa, da odma razvaljuje. Ne smijemo to zbog naših šehida, koji su dali svoje živote. Ne smijemo izgubiti slobodu. Sloboda nam je poput zraka. Čuvajmo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, slobodu u njoj, a u slobodi naše jedinstvo, kazao je Abdibegović.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je kazao da su šehidi u Prijedoru nešto što treba posebno istaknuti i naglasiti, a da je Adil Bešić, kao narodni heroj, na čelu šehida, na kojeg cijela zemlja treba biti ponosna.

Današnjem događaju su prisustvovali i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Salkić je istakao da sve bh. patriote, posebno nakon posljednjih presuda u Hagu, mogu biti ponosne na svoje vojno i političko rukovodstvo u ratu, koje uprkos najtežim izazovima i iskušenjima, nije činilo zločine i sačuvalo je čist obraz.

-Dobro je da se okupljamo oko naših najvećih vrijednosti, a jedna od njih je svakao i heroj Adil Bešić. On je jedan od devetorice najvećih bisera Armije Bosne i Hercegovine. Njegova djela, ali i djela svih boraca Armije R BiH trebamo pamtiti i njegovati. Ovakve hrabre i čestite borce je mogla iznjedriti samo naša Armija, na koju smo svi danas ponosni. Ponosno hodajte našom domovinom i cijelom svijetu govorite o Armiji, koja je uprkos agresiji i sa istoka i zapada, uspjela u najvećoj historijskoj misiji očuvanja Bosne i Hercegovine, države svih građana, kazao je Salkić.

(S.H./Bportal.ba)