Svjedokinja Odbrane Radovana Četića govorila je o napadima u i oko Prijedora u proljeće 1992. godine.

Svjedokinja Zdravka Karlica kazala je da je njen suprug Zoran 30. maja 1992. na obali Sane teško ranjen, a nekoliko dana kasnije je i preminuo. Ona je rekla da su tog dana čuli pucnjavu i da je napad na Prijedor izveden s raznih strana. Kako je navela, pričalo se da je napad izvršila grupa Slavka Ećimovića zvanog Hodža.

Karlica, koja je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginuli boraca i nestalih civila u Prijedora, rekla je da je tog dana poginulo još 14 ljudi. Dodala je da su oni registrovani kao poginuli borci kako bi porodice ostvarile pravo na pomoć, jer su bila teška vremena, ali da su ustvari poginuli dok su išli na posao.

Ona je svjedočila na suđenju za ubistva najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. Radovanu Četiću se za ove zločine sudi s Dušanom Milunićem, Radomirom Stojnićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošom Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem.

Prema optužnici, Stojnić je bio komandir Rezervne stanice milicije u Rasavcima, a ostali optuženi pripadnici te jedinice, kao i Vojske Republike Srpske i organa vlasti.

Svjedokinja Karlica je navela da je krajem aprila u Prijedoru ubijen i policajac Radenko Đapa. Prema njenim saznajima, on je ubijen s leđa kada je izašao iz autobusa.

Ona je kazala da je čula i za napad u selu Hambarine, gdje je 22. maja zaustavljeno vojno vozilo i gdje su ubijena dvojica, a ranjena četvorica pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Svjedokinja je ispričala i da je njen suprug bio na čelu jedne specijalne jedinice i da je krajem aprila učestvovao u pregovorima s bošnjačkim predstavnicima u Kozarcu. Prisjetila se kako se vratio sretan s jednog sastanka i rekao da se neće ništa dešavati, ali da je kasnije dogovor propao.

Suđenje se nastavlja 1. februara.

 

Marija Taušan/BIRN