BON – U njemačkom gradu Bonu od 6. do 8. aprila održana je Međunarodna konferencija o ljudskim pravima u organizaciji IGFM-a.

Među 26 predstavnika iz Njemačke, Francuske, Španije, Rusije, Kine, Ukrajine, Litvanije, Albanije, Makedonije,Crne Gore, Srbije i drugih zemalja bio je i predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 1992“ i odbornik u Skupštini Grada Prijedora Mirsad Duratović.

– Iskoristio sam priliku da u svojim obraćanjima, ali i drugim razgovorima sa delegatima i medijima upoznam prisutne sa stanjem ljudskih prava u BiH, Republici Srpskoj i Prijedoru. Poseban osvrt sam dao na kršenje najosnovnijih ljudskih prava povratnika u RS od prava na slobodu govora i mišljenja do statusnih prava civilnih žrtava rata nesrpske nacionlnosti – kaže Duratović za agenciju Patria.

Duratović je govorio o institucionalnoj diskriminaciji povratnika kroz raspodjelu budžetskih sredstava (sredstva za nevladine organizacije, vjerske zajednice, infrastrukturu, žrtve rata, sanaciju šteta od poplava, stipendiranju…) i mnogobrojna zakonska rješenja i Pravilnike koja diskriminišu povratnike (zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, zakon o zaštiti žrtava ratne torture, zakon o visokom obrazovanju, Pravilnik o stipendiranju …).

– Sa nekoliko konkretnih primjera sa terena slikovito sam pokazao u čemu se ogleda ta diskriminacija. Poseban osvrt sam napravio i na povratak Hrvata u RS i Prijedor, problemima i opstrukcijama u procesu povratka, napadima na biskupa Komaricu – istakao je Duratović.

Duratović je iskoristio priliku da se zahvali IGFM Arbeitsgrupe Wittlich na humanitarnoj pomoći koju su uputili u proteklom periodu u Prijedor, a radi se o šest šlepera pomoći.

Iskazana je obostrana zainteresovanost za nastavak i proširenje saradnje na polju zaštite ljudskih prava, kao i dostavljanje humanitarne pomoći socijalno-ugroženim građanima u Prijedor i susjedne opštine.