Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) održali su sastanak s norveškim timom istražilaca u vezi s vođenjem krivičnog postupka protiv Zikrije Krkića.

Krkić je optužen za dvostruko ubistvo u Trnopolju 28. jula 2014. godine, a protiv njega je nedavno i MUP RS-a podnio Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu za finansiranje terorizma.

U prijavi se navodi da je Krkić slao novac Huseinu Bilalu Bosniću – koji se nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora za terorizam – a ovaj je novac, prema prijavi, navodno koristio za vrbovanje.

Pripadnici norveškog tima će u narednom periodu, zajedno s pripadnicima MUP-a RS-a, preduzeti niz mjera s ciljem izuzimanja dokaznih materijala, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Ova saradnja se odvija na osnovu Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i na osnovu drugih međunarodnih konvencija kojima je uređena ova oblast”, rekla je portparolka MUP-a RS-a Danica Gnjatović.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci tereti Krkića da je na Bajram, 28. jula 2014. godine, u kafe-baru “San” u Trnopolju hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića. On je prvostepenom presudom oslobođen krivice po toj optužnici, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Međutim, Krkić je u međuvremenu pobjegao u Norvešku, gdje je u zatvoru zbog porodičnog nasilja. Krkić je u Norveškoj osuđen na šest godina zatvora zbog fizičkog zlostavljanja i maltretiranja supruge i petoro djece.

Tokom suđenja, Krkić je priznao da je “blago” kažnjavao djecu kako bi ih prekorio.

“Razumijem da je to u Norveškoj nelegalno, ali ja sam tako odrastao. To je normalno u zemlji iz koje dolazimo”, branio se Krkić na sudu.

Kako se navodi u sudskim spisima iz norveškog predmeta – u koji je BIRN BiH imao uvid – Krkićeva djeca su posvjedočila da su vidjela kako njihov otac tuče njihovu braću i sestre.

Jedan od sinova izjavio je tokom suđenja da je redovno dobijao batine tokom većeg dijela djetinjstva, a Krkićeva kćerka ispričala je da je on bio veoma religiozan i da je od nje zahtijevao da nosi hidžab od svoje osme godine – te da je kažnjavana kada bi izlazila napolje bez hidžaba.

“Na osnovu dokazanog toka događaja, sud je jasno utvrdio da su žena i petoro dece u periodu od 23 godine živjeli pod režimom koji se karakteriše neprekidnom nesigurnošću i strahom od nasilja. Djeca su rođena u ovom režimu i živjela u njemu dok se nisu iselili ili dok optuženi nije uhapšen u oktobru 2016. godine”, naveo je sudija Oddbjorg Angell u presudi.

Osim zatvora, Krkić je osuđen da plati skoro dva miliona norveških kruna za rehabilitaciju i nadoknadu ženi i djeci, te mu je zabranjen kontakt s suprugom i četvoro djece.

 

Goran Obradović/BIRN