Slučajno smo sreli samohranu majku i povratnicu Elviru Hodžić. U neformalnom razgovoru sa ljudima koji su nam pravili društvo doznajemo za svakodnevne muke ove mlade žene.

Naime, već nekoliko godina ona bije bitku da sačuva i učini što ljepšim život svoje jedanaestogodišnje kćerkice Lejle.

Nakon dugotrajnih i mukotrpnih pretraga djevojčici je dijagnosticirana akutna imuna trombocitopenija sa potpunim pozitivnim odgovorom na kortikosteroidnu terapiju. Od tada, Elvira i njena kćerka Lejla svakodnevno prate tok bolesti. Redovno mjesečno moraju na kontrolu. U slučaju da nalazi nisu u redu, onda se kontroliše svake dvije sedmice uz pojačanu terapiju. Svaki put kada joj se stanje pogorša Lejla mora u bolnicu. I sve to tako već tri godine. Dijagnoza je ustanovljena u oktobru 2015.godine.

Njih dvije žive kod Elvirinih roditelja u prijedorskom stambenom naselju Pećani, čiji je život klasična povratnička priča. Jedino mjesečno primanje u kući je očeva penzija koja nije dovoljna ni za to dvoje staraca. Teško sastavljaju kraj sa krajem.

Elviru pitamo kako se snalazi. Sliježe ramenima pa nam priča:

„Kad šta zaradim, tad i potrošim i uglavnom sve ode na Lejlinu liječenje. Ne znam kako uspijem sve ostalo. Samo sam sezonske poslove radila. Zaradim, plaćam bolnice, liječenje, opremam djecu u školu…knjige pribor i gledaš šta ćeš jesti i dalje živjeti. Teško je, ali šta da radim!?“

Elvira, naime,  pored Lejle, ima i sinčića Amira koji je završio osmi razred osnovne škole.

Bolest je takva, priča nam Elvira, da su joj rekli da će je proći u pubertetu. Međutim, sada su joj specijalisti kod kojih se liječi na banjalučkom kliničkom centru, preporučili dalje liječenje u Beogradu. U pitanju je slezena koja će najvjerovatnije Lejli morati biti odstranjena.

Redakcija portala MojPrijedor.com odlučila je pomoći Lejli. Ono što možemo je da informišemo javnost i upoznamo vas sa Lejlinim slučajem. Pozivamo sve vas koji možete da im pomognte. U prilogu su Lejlini nalazi kao i upute za slanje novca iz inostranstva, te tekući račun na koji možete uplatiti sredstva u konvertibilnim markama.

Za sve ostale informacije možete kontaktirati Elviru pozivom na broj telefona 066548065, ili ih posjetiti u stanu , kod Elvirinih roditelja, na adresi u Ulici Mitropolita Petra Zimonjića,zgrada C3, u prijedorskom stambenom naselju Pećani.

MojPrijedor.com Team

Upute za slanje novca iz inostranstva

Tekući račun za uplate u KM

 

Dijagnoza

Dijagnoza