Odbacujemo rad Suda i Tužilaštva BiH i predlažem da sa svima iz Republike Srpske dogovorimo dalje djelovanje kada su te institucije u pitanju, poručio je sa Mrakovice lider SNSD-a nakon zajedničke sjednice Predsjedništava SNSD-a i DNS-a.

Odluke Suda i Tužilaštva BiH su na šetetu srpskog naroda, a ova današnja je nesnošljiva, ocijenio je Dodik. Zato već postoje planovi.

“Ja ću predlagati kao predsjednik Republike Srpske,određene mjere da se suspenduje rad Suda i Tužilaštva na prostoru RS. To je neophodno kako bi obnovili dijalog”, rekao je Dodik.

Koje su to konkretne mjere pripremili lideri nisu saopštili. Zato jesu da je još jednom pokazano da je oslobađajuća presuda Oriću dokaz da nema prava i pravde. Gdje toga nema, kaže lider DNS-a, nema ni države.

“Ovo tjera nas da razmišljamo da sve institucije koje su predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, ponovo zatražimo i ponovo vratimo u funkciju”, rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Osim bh. pravosuđem, lideru su se bavili i koalicijom. Ponovili su da je stabilna i da je dvije decenije zadjedničkog djelovanja, barem kada su SNSD i DNS u pitanju, čini najdugovječnijom na Balkanu. Ne kriju da sitnih trzavica ima, ali kažu i da one ne remete ukupne odnose i planove, pogotovo izborne za 2018, a to je apsolutna pobjeda – mjesto predsjednika Republike Srpske, srpskog člana Predsjendištva BiH i 10 mjesta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

ATV