Policijski službenici PU Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv Rade R. (58) iz Prnjavora i Pavla V. (46) iz Bosanske Gradiške, nezvanično sadašnjeg i bivšeg direktora ribnjaka „Saničani“ kod Prijedora, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela povreda osnovnih prava radnika, nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica i utaju poreza i doprinosa.

– Osumnjičeni se terete da, kao direktori i odgovorna lica preduzeća za ribarstvo u Prijedoru, ne pridržavajući se zakona i drugih propisa o plati i njenim naknadama, radnicima preduzeća nisu isplaćivali obračunate zarade, niti su uplaćivali obračunate poreze i doprinose, čime su počinili krivično djelo povreda osnovnih prava radnika na štetu radnika preduzeća, u ukupnom iznosu od 444.282 KM i krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnih licu na štetu budžeta RS, u ukupnom iznosu od 249.701 maraka – navedeno je iz PU Prijedor.

Krivično djelo utaja poreza i doprinosa osumnjičeni su počinili na način da kroz poslovne knjige preduzeća nisu evidentirali diskontnu prodaju 15.802 kilograma ribe sa ostvarenim prihodom od 71.047 KM. Novac nisu uplatili na žiro-račun preduzeća, već su dio sredstava iskoristili za kupovinu repromaterijala, a dio predali većinskom vlasniku preduzeća, što je s obzirom na raspolaganje, okarakterizirano kao lični dohodak, na koji nisu obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi, čime su oštetili budžet RS za iznos od 46.643 KM.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem navedenih krivičnih djela iznosi 762.478 KM za koji iznos su ostvarili protupravnu imovinsku korist.

Autor: M.Z./Avaz