Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš ocijenio je da je 2017. godina bila veoma uspješna, javlja Srna.

– Ako bismo godinu cijenili po nagradama, onda su to svakako četiri nagrade na Festivalu pozorišta BiH u Jajcu 2017. godine, za režiju predstave “Bunar” Darku Cvijetiću, glumačka nagrada Zlati Kogelnik te za scenografiju Vladimiru Vlačini i nagrada za tekst Radmili Smiljanić – kaže Baroš.

Dodao je da bi, s druge stane, možda prije istaknuo četiri izvanredne premijere u toku 2017. godine.

– To su “Bunar”, “Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića u režiji Đurđe Tešić iz Beograda, “Sve o ženama” Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića te koprodukcijska predstava s Narodnim pozorištem Republike Srpske “Sabirni centar” Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače – naglasio je Baroš.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš

Dodao je da tome treba pridodati i predstavu “Terapija” Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica”, kao i predstavu za novogodišnje praznike “Čuda su ipak moguća”, prema tekstu Muhidina Šarića, u režiji Željka Kasapa.

Baroš je dodao da se ova ustanova već odavno ne brine za budućnost kada su u pitanju nove glumačke snage, ali i pozorišna publika.

– Mi već godinama organiziramo ljetnu školu glume, koju izvanredno vodi Dean Batoz, i prošle godine smo imali sigurno najtalentiraniju generaciju mladih ljudi. Nadam se da će neki od njih krenuti put Akademije. Na taj način stvaramo novi glumački potencijal naše kuće, ali i školovanu pozorišnu publiku, kojom se naš grad uvijek mogao pohvaliti – istaknuo je Baroš.

On je već za januar najavio početak rada sa polaznicima ovogodišnje ljetne škole glume na predstavi “Hajduci”, a u prvoj polovini februara trebalo bi da počne rad na tekstu “Gospođica” Ive Andrića, u režiji Marka Misirače.

Nabavka nove opreme

U Prijedoru se s nestrpljenjem očekuje premijera koprodukcijske predstave “Sabirni centar”, koja će uslijediti nakon što se završi tender za nabavku nove audio i svjetlosne oprema za ovu kuću.

 

Avaz