Autor: Lamija Grebo – Detektor.ba

Svjedoci Državnog tužilaštva kazali su da optuženi Goran Pejić nije bio pripadnik Volarske čete pri Ljubijskom bataljonu.

Boško Katana, nekadašnji pripadnik Volarske čete, rekao je da je prije nekoliko godina upoznao Pejića kada je optuženi sa Slobodanom Marčetom došao njegovoj kući. Katana je istakao da je te prilike upitan da li bi svjedočio da je Pejić bio pripadnik ove čete i da je bio na dežurstvu.

“Rekao sam da niti sam ga vidio, niti je bio u Volarskoj četi, niti je dežurao”, izjavio je Katana.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je naveo da ne zna ko je od pripadnika Volarske čete nekoliko noći početkom juna 1992. godine držao stražu kod kuća Grbića pri selu Ljeskare (općina Prijedor). On je pojasnio da je Volarska četa bila nadležna da dežura do Grbića, a da je Ljeskarska četa nastavljala prema Ljubiji.

Katana je kazao i da se ne sjeća da su ga Marčeta i Pejić pitali da li ima spiskove pripadnika Volarske čete koji su stražarili u Grbićima početkom juna 1992.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao bivši pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Svjedok Boro Glušac, nekadašnji pripadnik Volarske čete, rekao je da nije išao na područje Grbića, te kazao da mu nije poznato da je neko iz njegove čete tamo išao.

“Goran Pejić nije bio u sastavu naše čete, niti ga poznajem”, rekao je svjedok.

Suđenje će se nastaviti 26. decembra.