GODIŠNJICA : Sivac i Pilav pričali su o svojim iskustvima

Specijalni predstavnik britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May), zadužen za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima, Lord Ahmad susreo se jučer s Nusretom Sivac, u ime organizacije “Srce mira”. Ova organizacija okuplja žene širom Bosne i Hercegovine i pomaže im u prevladavanju trauma usljed seksualnog nasilja tokom rata.

Sivac je čelnica te organizacije, inače bivši sudija, u vrijeme agresije na BiH, ona je bila jedna od zatočenica koncentracionog logora Omarska, kod Prijedora. U tom je logoru preživjela brojne torture, te bila silovana, kao i još mnoge žene koje su bile zatočene.

Sivac je tokom susreta s izaslanikom britanske premijerke govorila i o negiranju genocida, te istakla da je izuzetno važno da pravda stigne zločince.

Kako su prenijeli iz Fondacije “Remembering Srebrenica”, nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu, ona je predložila i da se u Velikoj Britaniji napravi memorijalni centar, kako bi naredne generacije mogle saznavati o zločinima počinjenim ne samo u BiH te da se zlo više nikada ne ponovi.

Lord Ahmad, kako su prenijeli dalje, obećao je da će britanska vlada nastaviti podržavati aktivnosti na obilježavanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Susretu s izaslanikom britanske premijerke prisustvovao je i Azmi Vakar (Wakar), predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”.

Namaz u sinagogi

Manifestacije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici prije 23 godine održane su i Londonu. U jednoj od sinagoga, Masvel Hil, s okupljenima su razgovarale Nusreta Sivac i Ilijaz Pilav.

Brojnim muslimanskim i jevrejskim vjernicima Sivac i Pilav pričali su o svojim iskustvima kako tokom agresije tako i nakon nje.

Rabin sinagoge pozvao je vjernike na molitvu i poštu žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon toga on je lokalnom imamu ponudio da u sinagogi obave namaz. To je bila prva muslimanska molitva u ovom jevrejskom hramu u Londonu.

 

 

Autor: S. N./Avaz