Odbornici Skupštine grada Prijedora smijenili su Radana Vukadinovića sa funkcije načelnika Odjeljenja za sobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.
Prijedlog za smjenu odbornicima je dostavio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji ga je optužio da je najodgovorniji za katastrofalno stanje puteva u ovom gradu. Vukadinović je smijenjen sa 23 glasa za i jednim suzdržanim, te je za v.d načelnika imenovan Tihomir Timarac.

Đaković je obrazlažući prijedlog za smjenu Vukadinovića naveo „da on kao prvi čovjek grada ne može da uspostavi kvalitetnu saradnju sa njim“.

– To ima za posljedicu ne odvijanje poslova planiranom dinamikom, a u skladu sa planom i programom rada gradonačelnika. Iz tih razloga, procjena je da bi takvi odnosi mogli izazvati nezadovoljstvo građana jer se radi o kapitalnim poslovima za lokalnu zajednicu čije neizvršavanje izaziva značajne posljedice – rekao je Đaković.

Međutim, detaljno objašnjenje ovog poteza gradonačelnika zatražio je odbornik DF-a Mirsad Duratović, koji je istakao da je Vukadinović jedini načelnik odjeljenja, čijim su radom bili zadovoljni odbornici čije su izvještaje o radu usvajali. Đaković mu je odgovorio da je u proteklih godinu dana stalno primao žalbe građana na rad ovog Odjeljenja.

– Bilo je kašnjenja u nasipanju puteva, nije bio dobar materijal, za dva dana kada padne kiša nema materijala. Nisu dobro krpljeni putevi, imam li ja šta dodati na to – upitao je Đaković i priznao da, ipak, nije Vukadinović jedini krivac za takvu situaciju.

– Za to su prije svega odgovorni izvođači radova, a iza toga najodgovorniji je načelnik Odjeljenja, koji nije poduzimao nikakve mjere u takvim situacijama – istakao je Đaković. Naveo je i da dok su se građani žalili na loše puteve, pogotovo u seoskim mestima, Vukadinović ga je uvjeravao da je sve uredu.

– Ja to nisam vjerovao. Sjeo sam u svoje auto i obilazio puteve. Nisu se poštovali ugovori, uvođeni su podizvođači kojih nije bilo u ugovoru i koji nisu imali reference za taj posao, i zato se uradi loše posao – rekao je gradonačelnik Prijedora. Dodao je i da je jedan izvođač radova dobijao poslove zbog najniže cijene na tenderu, a onda je posao davao drugim nekvalifikovanim preduzećima. Đaković nije želio da kaže koje je to preduzeće.

S druge strane, „EuroBlic“ saznaje da je Vukadinović, kao načelnik resornog odeljenja, pomagao „Prijedorputevima“ da dobijaju poslove, zbog čega je konkurentsko preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ ostajalo kratkih rukava, čiji je vlasnik Goran Marjanović blizak sa liderom DNS Marka Pavića. Naši izvori tvrde da je upravo to razlog zbog čega je DNS već duže vrijeme pripremalo teren kako bi smenuli Vukadinovića.

– Marjanović je u januaru donio Vukadinoviću dnevnik rada za održavanje puteva, koji je trebalo da potpiše kako bi se „Niskogradnji Marjanović“ isplatio novac. Međutim, Vukadinović je to odbio i zbog toga je smijenjen – kažu naši sagovornici upućeni u ovu problematiku.

Vukadinović juče nije želio da komentariše svoju smjenu.

Ponovo poništen tender za puteve

Grad Prijedor je prije mjesec dana raspisao tender za redovno održavanje ulica, ali je on krajem februara poništen. To su obrazložili činjenicom da su primili žalbu „Prijedorputeva“ na tendersku dokumentaciju.

Inače, od dolaska Đakovića na mjesto gradonačelnika Prijedora, „Prijedorputevi“ i „Niskogradnja Marjanović“ vode spor oko dobijanja posla za održavanje puteva.

EuroBlic