U prepunoj Sali gradskog pozorišta sinoć je održano Veče sjećanja na prijedorskog doktora Esu Sadikovića, velikog čovjeka i humanistu, logoraša Omarske koji je početkom avgusta ‘92 godine ubijen nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta.

Dodijeljene su i književne nagrade koje nose ime poznatog prijedorskog doktora, eksperta Ujedinjenih nacija. Za kratku književnu formu, protkanu humorom i satirom ove godine su ih dobili Ante Zirdum, pisac iz Viteza i Amir Talić, književnik iz Sanskog Mosta. Zirdum je nagradu dobio za priču “Ili je lud ili se pretvara”, a Talić za “Ženidbu nestašnog Ragiba”.

Veče sjećanja na doktora Esu organizovalo je Udruženja građana “Behar” u čijem sastavu djeluje Fondacija “dr Eso Sadiković”. Organizaciju je podržala gradska uprava, firma “Austronet” iz Kozarca, humanitrana organizacija “Humano brdo” i brojni pojedinci.

U kulturno zabavnom dijelu večeri učestvovali su i Amila Memić, mlada vokalna solistkinja iz Kozarca, i BiH glumac i dramski pisac Josip Pejaković.