Društvo, Život

Krvnik Darko Mrđa će morati odgovarati i za zločine u Prijedoru

Krvnik će morati odgovarati i za zločine u Prijedoru
Bošnjake su s Mrđom mučili Rakac, Bogunović, Predojević…
Autor:A. HADŽIĆ

MrdjaKrvnik Darko Mrđa ovih dana vraća se na mjesto zločina – u Prijedor. Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron (Theodor), nakon dvije trećine izdržane kazne, potpisao je Mrđi slobodu uz obrazloženje da je zločinac „značajno sarađivao s Tužilaštvom”, a zatvorski psiholozi i specijalisti procIjenili su da je „spreman voditi normalan društveni život u svom okruženju”.
Mrđa je 2004. Pretresnom vijeću Haškog tribunala priznao da je na planini Vlašić učestvovao u ubistvu 150 bošnjačkih zarobljenika. Priznao i dobio 17 godina zatvora, od kojih je odležao tek 11 – nekih 26 dana za jednog ubijenog. No, nije pouzdano da će se Mrđa usuditi sada vratiti kući!

Svi nekažnjeni

Za puštanje Mrđe na slobodu Haški tribunal nije mogao izabrati gori, ustvari, bolji tajming od ovog kada se iz grobnice Tomašica vade skeleti prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u čijim je egzekucijama učestvovalo na stotine živih i nekažnjenih prijedorskih Srba, među kojima i Darko Mrđa.
– U Trnopolju sam upoznao mesara Lalu Šeremeta, simpatičnog dida. Samo je ponavljao: „Ne znate vi ko su četnici…” Nažalost, kratko smo bili s njim. Došao je interventni vod po njega, poznatiji kao „odred smrti”. Iz plavo-bijelog Fordovog kombija prvo je izašao Mrđa, zatim Bakin, onda Nešo, Bjelan, vođa „Grobara” iz Prijedora, Dragan Bogunović i Ritan, vođa „Delija”. Prilaze Laletu i tjeraju ga u kombi… Nađen je prije nekoliko godina u grobnici u Starim Kevljanima – prisjeća se zločina tada petnaestogodišnji mladić koji je nekoliko mjeseci gledao kako prijedorski Srbi muče i ubijaju Bošnjake.

Nekadašnji dječak, zarobljenik, danas sigurno jedan od svjedoka na sudu, u ispovijesti za “Avaz” sjetio se i Mrđinog hvalisanja kako je „pred Domom oficira u Prijedoru ubio 200 muslimana”. I još mnogo čega.

Sreja i Savin

Bivši logoraš koji je pristao da ispriča kakvim je sve zločinima svjedočio dok je bio u srpskom zarobljeništvu u Prijedoru, osim Darka Mrđe, naveo je imena još mnogih drugih zločinaca koji se slobodno šeću Prijedorom. Zasad objavljujemo samo neka od njih.

Tomasica
– Rakac danas prodaje voće i povrće na pijaci u Zagradu. Ponekad se pojavi i Mićo iz „trgoprodaje”, Dragan Bogunović je nestao kad je čuo da se SIPA interesira za njega. Sreja, četnik iz Zagrada, posebno se isticao u torturi svojih komšija iz Skele i Zagrada.  Zatim Predojević, Savin iz nebodera u Šetačkoj ulici, krvnici Marmati, Branko Egić, sin zubara Egića koji je naš život pretvarao u pakao… Njih niko više ne spominje – kaže u dijelu svoje ispovijesti svjedok zločina nad Prijedorčanima koji sada živi izvan BiH.
Hoće li Darko Mrđa imati hrabrosti pojaviti se ovih dana u Prijedoru, veliko je pitanje. Odgovarao jeste za Korićanske stijene, ali za zločine koje je počinio ranije morat će, također, položiti račun.

Čime će Meron opravdati puštanje Mrđe

MeronHoće li predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron, zaista, imati hrabrosti da, nakon što je pustio na slobodu zločinca Darka Mrđu, dođe u Prijedor i posjeti grobnicu Tomašica, ostaje da se vidi. Prema riječima Amora Mašovića, člana Kolegija direktora Instituta za nestale BiH, „umanjenje kazne zločincima kakav je Mrđa poniženje je i uvreda za žrtve za koje nema opravdanja, a ni izvinjenja”.

Avaz

Leave a Reply