Izetbegović i Kavazović obišli Tomašicu:
Zlo koje se nikada više ne smije ponoviti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obišli su danas lokalitet masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, najveće masovne grobnice na prostoru Bosne i Hercegovine pronađene poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

131107g

U ovoj masovnoj grobnici su do sada pronađeni posmrtni ostaci 430 žrtava proteklog rata, od toga 275 kompletnih tijela osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa prijedorske općine.

Izetbegović i Kavazović su lokalitet obišli u pratnji direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića i Muje Begića, šefa forenzičkog tima na terenu.

Slike užasa iz Tomašice ovih dana su obišle svijet i iznova ga zapanjile razmjerama zločina koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini tokom agresije i genocida od 1992. do 1995. godine.

Izetbegović je ovom prilikom kazao da bi svi koji odlučuju u BiH trebali da dođu i posjete lokalitet Tomašice i da se nadnesu nad jamom kako se ovakve stvari više nikada ne bi desile.

“Oni koji znaju za ovakva stratišta i jame, najmanje što mogu učiniti jeste da kažu gdje se one nalaze kako bi porodice našle svoj mir”, kazao je Izetbegović. On je poručio da BiH treba biti mirna i stabilna i da ne smije biti slaba zemlja, odnosno da treba biti integrisana u evroatlantske integracije “jer je to garancija da se ovakvo nešto neće ponoviti”.

131107f

Izetbegović je, govoreći o razmjerama zločina na prostoru Prijedora, kazao i da je to područje slijedeća zona po broju stradalih Bošnjaka nakon Srebrenice.

“Diljem BiH desio se genocid”, rekao je naglašavajući da je u BiH dosad otrkiveno preko 500 raznih jama i masovnih grobnica. Kazao je da je nedavno gostujući na Univerzitetu u Cambridgeu, izjavio da je cijela BiH mezaristan, i da su se “zbog toga neki ljutili”.

“Moramo učiniti sve da počinioci budu adekvatno kažnjeni. BiH nikad više ne smije biti slaba, jer slabost privlači agresore”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Reis Kavazović je kazao da se na ovom mjestu nalaze tijela Bošnjaka i Hrvata, i da bi na ovaj lokalitet trebali doći svi građani BiH bez obzira na nacionalnost.

On je prenio svoj utisak kako je ovaj zločin počinjen vrlo organizirano i da u tome nisu učestvovali pojedinci.

“Ovo su uradili ljudi koji nisu imali ništa od čovječnosti, no, moramo ići dalje, moramo razmišljati o budućnosti”, kazao je Kavazović.

131107i

Reis IZBiH je kazao i da je kao čovjek poražen nakon što je vidio količinu počinjenog zla ovdje. Apelirao je, kad već nisu zaštićeni ovi ljudi, da “sada djelujemo humanitarno i da svi koji imaju informacije o zločinima, otkriju gdje su stratišta kako bi porodice našle mir”.

Danas su na lokalitetu masovne grobnice Tomašica bili predstavnici porodica šehida iz Ključa, među kojma mnogi nisu mogli zaustaviti suze nad prizorima koje su vidjeli, kao i studenti Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća.

Inače. jučer je nakon pritiska javnosti lokalitet Tomašice posjetio načelnik Prijedora Marko Pavić, koji je poznat u javnosti po tome što je prošle godine zabranio obilježavanje godišnjice stradanja Prijedorčana tokom agresije na BiH.

Istražitelji će, kako prenosi ekipa Anadolije s terena, nastaviti sa iskopavanjima, a zvaničnici su obaviješteni kako bi veći broj mašina pomogao da se u ovim toplim danima što više posla uradi. Dosad je otkopano oko 7.000 kvadratnih metara najveće grobnice u BiH na lokalitetu Tomašice.

131107j

Anadolija