hidzra

Danas 03.11.2013.godine u 16:45 h  Prijedoru počinje Nova, 1435.Hidžretska godina!

Nasim posjetiocima, čitaocima i simpatizerima pripadnicima islamske vjeroispovjesti  uz želje za dobro zdravlje i porodičnu sreću redakcijski tim mojprijedor.com čestita nastupajucu Novu 1435.godinu!

 

Novogodišnja poruka glavnog imama Medžlisa IZ Prijedor

Današnjim ezanom akšam namaza, u 16:45 h u našem Medžlisu, nastupa nova 1435. hidžretska godina. Povodeći se za sunnetom pronicljivog halife Omera el Faruka r.a. čitav ummet Poslanika a.s. bilježi početak muslimanskog kalendara podsjećajući se institucije Hidžre u islamu: vječnog principa samopožrtvovanja protiv ugnjetavanja.
Stoga je svaka nova hidžretska godina nezaobilazna prilika da se svi preispitamo koliko dižemo svoj glas protiv nepravde, nasilja i ugnjetavanja? Jer onaj narod koji na tome ništa ne radi dovešće se u situaciju da mora činiti hidžru i iseliti ili fizički u drugi dio Allahove zemlje ili duhovno iseliti iz svog identiteta. Nažalost, ovih dana iskopavajući naše šehide iz jedne od najvećih grobnica u BiH i šire – Tomašice, mi u Prijedoru još se više obavezujemo da tekovine hidžre i samopožrtvovanja protiv ugnjetavanja aktivno preispitujemo: mi smo vjerovatno zadnji na dunjaluku koji bismo smjeli nijemo posmatrati nepravdu, ugnjetavanje, tlačenje; kako ne ono koje se nama i dalje čini, tako isto niti bilo kome drugome.
Neka nam Nova hidžretska 1435. godina donese novu volju i snagu za život u punini vjere i stremljenju ka ostvarenju pravde i pravičnosti. Neka nas ohrabri na putu samopožrtvovanja i međusobne humanosti i solidarnosti po principu prve zajednice muslimana. Neka nam Zajednica bude ispred i iznad svega, opšti interes iznad ličnog, neka hakk i hator bilo kog obespravljenog i ugroženog u blizini i daljini u svijetu bude i naš hakk i hator.
Svim našim džematlijama i ostalim muslimanima želim čestitati Novu hidžretsku 1435. godinu riječima:
Neka vam je hairli i berićetna, i obilnom nafakom ispunjena nastupajuća 1435. hidžretska godina.

Glavni imam Medžlisa IZ Prijedor:
Prof. h. Merzuk ef. Hadžirušidović, dipl. islamski teolog