Osnovna škola „Jovan Cvijić“ iz Brezičana koja je udaljena osam kilometara od Prijedora ima 12 odeljenja učenika od kojih je čak sedam kombinovanih, dok od ukupno 142 učenika njih 60 putuje do škole.

U kombinovano odeljenje ide i Sara Janjetović. Sa njom u istoj učionici kod iste učiteljice nastavu ima i njen mlađi brat.

– Ja sam učenica četvrtog razreda, a brat je drugi razred. On je imao četiri časa i već je otišao autobusom kući, a ja sam ostala jer imam pet časova – priča Sara i dodaje da će nakon završenog časa da bude u čitaonici koja je namenjena za čuvanje dece koja čekaju autobus.

– U čitaonici uradim zadaću jer imam više od sata vremena do dolaska autobusa. Živimo u Krivoj Rijeci koja je 16 kilometara udaljena od škole, i ujutru u sedam ja i brat krećemo na autobus – kaže Sara.

Njena učiteljica Danijela Marin kaže da u svom odeljenju ima četiri učenika četvrtog razreda i devet učenika drugog razreda.

– Njih četvoro su formirani, znaju svoje obaveze, ali ovi iz drugog razreda su nemirni i živi i više smetaju odraslima nego oni njima, ali sve im opraštam jer su pametnice – navodi ona.

Dodaje da bi najviše volela da ima čisto odeljenje jer bi se svim đacima mogla jednako posvetiti.

– Zbog kombinacije sam malo pod stresom jer krenem da objašnjavam jednima nešto, a onda moram drugima nešto drugo, ali to je viša sila, nema dece – kaže Marin.

Pedagog u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“, Božana Mamić priča da u ovoj školi od prvog do petog razreda ima sedam kombinovanih odeljenja a samo jedan „čist“ razred u kojem su učenici petog razred, te po jedan šesti, sedmi, osmi i deveti razred.

– Prednost kombinovanih odeljenja je što mlađi uče od starijih i usvajaju njihove oblike ponašanja, a nedostatak je otežan način rada učitelja. Imamo primera da jedan učitelj vodi dva ili tri programa, a u Cikotama jedan učitelj ima četiri razreda – kaže Mamićeva.

Direktorka Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz Brezičana Olivera Brdar-Mirković priča da ova škola ima veliko upisno područje na kojem su sela Gornja i Donja Drgotinja, Marini, Volar, Cikote, Čejreci, Brezičani, Jutrogošta i Kriva Rijeka.