U organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart u Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Tridesetak prisutnih Prijedorčana, porodica nestalih sa područja grada prošetali su danas šetališnom zonom kroz glavnu ulicu, noseći crne majice ili u rukama crne balone, odnosno letke na kojima se nalazila poruka “Gdje je?”.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.


“Ovim događajem želimo da ukažemo da više od 25 godina nakon rata postoje žrtve koje još uvijek nisu pronađene i čije porodice prolaze kroz strašnu agoniju i nadanje da će za života pronaći svoje najbliže. Takođe, ovim putem apelujemo na institucije da preuzmu odgovornost i djeluju, te što prije pronađu i identifikuju sve nestale i na taj način pomognu porodicama svih nestalih osoba”, poručili su organizatori.

Na skupu su pročitana imena i prezimena svih nestalih u Prijedoru tokom rata devedesetih. Svi okupljeni su nosili crne majice i balone sa natpisom “Gdje je?”, pitanjem na koje već dugo nema odgovora.


Nakon završetka uličnog obilježavanja i čitanja imena svih ubijenih u perodu 1992-1995 godina, prisutni su se uputili na Tribinu koja je organizovana u gradskom kinu, sa početkom u 11.30 časova.

Gosti i govornici na Tribine bili su Nermina Vehabović-Rudež, psihoterapeutkinja, doktor Behzad Hadžić, neuropsihijatar i Danijela Milešević – pravnica -Udruženje Vaša prava.
A razgovaralo se i o poteškoćama porodica nestalih, žrtava rata.

Kozarac.eu