Društvo, Ratni zločin

BATKOVIĆ- PRINUDNI RAD, KOPANJE ROVOVA, ŽIVI ŠTIT, UBISTVA ZATOČENIKA

U organizaciji Udruženja logoraša Janja-Bijeljina, Medžlisa Islamske zajednice Janja, Udruženja demobilisanih boraca Janja-Bijeljina, uz podršku Saveza logoraša BiH, danas je obilježena 32. godišnjica otvaranja logora Batković.

Strahote logora Batković od početka aprila 1992. do januara 1996. godine osjetilo je oko 4.000 građana nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo i Prijedorčana. Ubijeno je između 70 i 80 logoraša. Preživjele logoraše koji su danas posjetiti prostor nekadašnjeg logora Batković vežu izuzetno bolne uspomenene na mjesto gdje su proveli najteže dane u životu. U hangarima Batkovića, nadomak Bijeljine bilo je zatočeno oko četiri hiljade logoraša Bijeljine, Banja Luke, Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Grapske kod Doboja, Janje, Modriče, Dervente, Mrkonjič Grada, Tuzle, Kalesije,… Ubijeno je između 70 i 80 logoraša.

Od prvog aprila 1992. godine do početka 1996. godine, logoraši iz Batkovića vođeni su na kopanje rovova, u žive štitove, bili su izloženi prinudnom radu na poljoprivrednim imanjima semberskih Srba. Bilo je i onih koji su nasilno vođeni u ratnu zonu u Sarajevu gdje su dvojica i poginula. Bivši logoraši i danas su bili na mjestu bolnih uspomena. Godine su prošle, ali sjećanja ne blijede. Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Seid Omerović, ističe da naredbodavce i počinitelje zločina u logoru Batković nije stigla zaslužena kazna. Iako je izvan svake razumne sumnje dokazano da su u logoru Batković počinjeni teški zločini, jedino je procesuiran Gligor Begović. On je pred sudom Bosne i Hercegovine osuđen na desetegodišnju zatvorsku kaznu za zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon današnjeg obilježavanja 32. godišnjice od početka formiranja logora Batković, u Janjić je obilježena 31. godina odrušenja Atik džamije i 11. godina od izgradnje spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Senudin Safić