spomen ploca gradina zecovi

PRIJEDOR- U zaseoku  Gradina, mjesne zajednice Zecovi kod Prijedora, danas je u prisustvu prezivjelih clanova porodica te ostalih nekoliko stotina prisutnih gradjana Prijedora otkrivena spomen ploca u znak sjecanja na ubijenih 32 zena I djece iz ovog mjesta ubijenih 25.jula 1992 godine.

Skupu su pored muftije Bihackog Hasana efendije Makica, imama Medlisa IZ Prijedor s glavnim imamom Merzuk efendijom Hadzirusidovicem prisustvovali poslanik u Narodnoj skupstini Republike Srpske Begzad Cirkin, odbornica  Azra Pasalic te predsjedavajuci gradske skupstine Sejad Jakupovic.

Za masakr pocinjen nad porodicama Bacic, Horozovic, Kahteran, Behlic I Seferovic do sada niko nije odgovarao. Tijela ubijenih ni do danas nisu pronadjena. Ova cinjenica je vise puta ponovljena. Pored razocarenja u institucije drzave Bosne i Hercegovine danas je u Zecovima istaknuto i veliko razocarenje u institucije Republike Srpske i gradsku vlast. Mali broj povratnika u ovu prijedorsku prigradsku mjesnu zajednicu nisu krili  strah pred cinjenicom da se u redove pripadnika MUP-a RS vracaju decertificirani policajci sa neistrazenim ratnim dosijeima.

Spomen plocu su otkrili prezivjeli masakra, Bacic Zijad I Horozovic Hidajet koji su u to vrijeme  imali 12, odnosno 10 godina. U svojim veoma emotivnim obracanjima zatrazili su od institucija Bosne i Hercegovine da rade svoj posao posebno isticuci nezadovoljstvo radom Suda i Tuzilastva BiH te Institutom za nestale BiH.

Spomen ploca je podignuta zahvaljujuci donacijama clanova porodica.