Budimo Humani, Društvo, Sjećanja, Zanimljivosti, Život

Pisma prijatelja našeg portala

Dragi prijatelji, u proteklih nekoliko dana zasuli ste nas vašim porukama, sugestijama i nesebično ste se odazvali našoj molbi za pomoć da opstanemo. Svaka vaša lijepa riječ je neprocjenjiva. To nam je, vjerujete daleko značajnije od bilo kakve novčane pomoći. Sada znamo da je vrijedilo.

Nesvjesni smo i sami tih projekata čiji smo bili nosioci ili sastavni dio, bilo humanitarnih ili onih drugačijeg karaktera. Iza nas su dugih i turbulentnih dvadeset godina. I niste nas zaboravili.
A večeras nam se javila naša Ferida Kadirić, autorka jednog od najljepših, i u stvari prvog autorskog djela, svojih memoarskih zapisa “Mama pokrij mi oči”.
Njeno javljanje je jedno od onih koje smo izdvojili i koje želimo da podijelimo sa Vama.

“Dragi nasi iz portala MojPrijedor.com,

Povodom akcije za pomoc radu portala, odlucila sam da vam se ovom prilikom zahvalim za vas dosadasnji rad. Pratim vas koliko se sjecam od samog pocetka i nakon toliko godina to je postalo svakodnevna navika, otvoriti mojprijedor i pogledati sta ima novo u nasem gradu, sta ima na nasem Brdu. Cesto su to lijepe vijesti koje mi uljepsaju dan ali nazalost cesto i tuzne, kada nam javite da je neko od nasih poznanika preselio na ahiret , imao saobracajnu nesrecu i slicno.Ali sve je to zivot. Zahvaljujuci vama o svemu smo obavijesteni.

Ja licno imam i poseban razlog da vam se zahvalim za svu podrsku koju ste mi pruzili 2012.
Proslo je vise od 10 godina, a sjecanja su mi jos svjeza.

Nekako u rano proljece procitala sam na vasem portalu da je osnovan odbor za obiljezavanje 20 godina od genocida  u Prijedoru. Zamolili ste da se ukljuce svi koji imaju neke ideje.
Razmisljala sam na koji nacin bih ja mogla pomoci tom obiljezavanju i sjetila se da imam svoje zapise od pocetka rata, ostavljene negdje u ladici. Uzela sam tu debelu svesku i pocela citati  cudeci se samoj sebi kako sam neke stvari vec bila zaboravila. Nije bilo nimalo jednostavno vracati se u te teske dane 1992. Cesto sam prekidala da se isplacem pa onda nastavljala ponovo citati. Bila sam tuzna i ljuta da se niko od nasih pisaca skoro punih 20 godina nije sjetio da napise nesto o stradanju naseg Brda.

Sinula mi je ideja da bih trebala pokusati objaviti te moje zapise u vidu knjige, ali je bilo jos malo vremena, svega 3-4 mjeseca do 20.jula.
Javila sam se Sudbinu Musicu  i nekim drugima iz organizacionog odbora i potrazila pomoc za izdavanje knjige. Posto je vec bila izdana knjiga Ni krivi ni duzni, smatrala sam da bi na isti nacin moglo funkcionisati i sa mojom knjigom , nekom od postojecih udruzenja bih ustupila moje zapise a svi prihodi ako se knjiga izda bi isli u humanitarne svrhe.
Za razliku od nekih koji se nisu imali vremena baviti sa mnom, Sudbin je odmah obecao da ce mi pomoci u promociji knjige koliko god bude mogao, ali za izdavaca i finansije se moram pobrinuti sama .

Tako je pocela moja saradnja sa portalom MojPrijedor.com. Bolju reklamu uz to jos i besplatnu nisam mogla nigdje naci. Sudbin je moje zapise nazvao ,,memoarima” i polako smo poceli objavljivati dijelove zapisa, prateci vazne datume iz 1992. Prije nego sto je knjiga izasla iz stampe pod nazivom ,,Mama pokrij mi oci” svi pratioci portala su vec znali o cemu se radi.
Zahvaljujuci tome knjiga se brzo prodavala, po nasim dzematima, kod Sudbina u udruzenju logorasa, kod Midhete Delkic u Medzlisu IZ Prijedor, i naravno u Sanskom Mostu, gdje je izdana.
Ja sam uspjela zahvaljujuci svima njima koji su prodavali volonterski i naravno svima koji su kupili knjigu, u svojoj namjeri da od prodaje knjige , tj. od zarade, poklonim vrijedne donacije za nase Humano Brdo i Udruzenje logorasa Prijedor.
Kada udruzimo nase snage, nista nije nemoguce.

Nazalost nikada nisam razmisljala o tome da i nas portal mojprijedor treba donacije da bi mogao funkcionisati.
Moj muz i ja smo se rado odazvali ovoj akciji, ovom prilikom pozivam i  ostale pratioce portala, koji su u mogucnosti da pomognu.
Nasi Elvedin Pađan, Sudbin Musić, Senudin Safić i Izudin Mulalić to zasluzuju.”

Ferida Kadirić

Knjigu” Mama pokrij mi oči” se može još uvijek naručiti kod Feride a i preko interneta u linku OVDJE.