Budimo Humani, Društvo

Akcija “Kurbani 2022” uspješno realizovana

Humano Brdo 2010 godinama , već tradicionalno, organizuje prinošenje žrtve u ime Allaha, što je vadžib za svakog muslimana koji je u mogućnosti. Iako je ove godine uplata kurbana bila limitirana na 100, uplaćeno je 130 kurbana. Kupljeno je 11 krava od deset poljoprivrednika (10 krava u 7 kurbana i jedna krava u 6 kurbana) 13 ovnova kod tri poljoprivrednika i 41 ovca od četri poljoprivrednika.

I ove godine krave, ovce i ovnovi su kupljeni na Brdu, osim 10 ovnova koji su kupljeni u Sanskom Mostu.

Pri kupovini kurbana , koordinatori su provjerili da li se životinje nalaze u štalama vlasnika u kakvom su stanju (ispunjavaju li uvjete da budu kurbani). Utrvrđena je veličina krava i izvršena procjena koliko kurbana može biti u kojoj kravi.

Vjerski obred je obavljen propisno i proučene su dove.

U ovih 130 kurbana je bilo oko 4 tone mesa.

Ovom akcijom potpomaže se i razvoj stočarstva na ovim prostorima. Učestvujući u ovoj akciji, imali su šansu da zarade nešto novca i mnogi mještani Brda i okoline koji su vozili kurbane i djeca koja su s osmijehom i čestitkama propisno podijelila kurbane.

Kurbani su podijeljeni u: Bišćanima, Alagićima, Hegićima, Sredicama, Čemernici, Rakovčanima, Rizvanovićima, Hambarinama, Čarakovu, Zecovima, Ljubiji, te u dijelovima Ćele, Raškovca, Čejreka, Donje Puharske, Gomjenice, gradu Prijedoru, i Sanskog Mostua. Svi su zadovoljni krajnjim ishodom ove akcije.

Neka Uzvišeni ukabuli sve kurbane i neka upiše sevape svima koji su u ovoj velikoj akciji učestvovali.

Tim Humanog Brda 2010
Postanite naš član i pomozite svojim sugrađanima!
humano.brdo@live.at
HUMANO-BRDO.COM