Društvo, Kultura

AKTUELNA VLAST U PRIJEDORU NIJE ZA NASTAVAK PROCESA PODIZANJA SPOMEN OBILJEŽJA UBIJENOJ DJECI

Danas je u Prijedoru u organizaciji Inicijative “Jer me se tiče”, obilježen Dan bijelih traka. Na današnji dan 1992.godine građani prijedorske općine, nesrpske nacionalnosti, primorani su da na svoje kuće i stanove istaknu bijelo platno, a na javnim mjestima na nadlakticama su morali nositi bijele trake. U Prijedoru se danas moglo čuti kako je aktuelna vlast u ovom gradu  zaustavila proces podizanja spomen obilježja nevino ubijenoj djeci Prijedora.

Nakon nasilnog preuzimanja vlasti, granatiranja Kozarca i naselja smještenih na lijevoj obali rijeke Sane, hapšenja prijedorskih intelektualaca, početka masovnih ubijanja i otvaranja logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, Krizni štab opštine Prijedor naredbom je obilježio kuće i građane nesrpske nacionalnosti bijelim platnima i bijelim trakama.

Nurija Kadić iz Bišćana ističe da se 31. maj 1992. godine ne može zaboraviti niti riječima opisati.Nakon što su srpske snage nasilno preuzele kontrolu nad prijedorskom opštinom 30. aprila 1992. godine, izabrani predsjednik opštine Muhamed Ćehajić je bio prva osoba kojoj je bio uskraćen pristup u sopstvenu kancelariju u zgradi opštine. Uhapšen je 23-eg maja, deportovan u logor Omarska gdje je ubijen.

Dan bijelih traka se obilježeva od 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina koje su nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima počinile vojne i policijske snage pod kontrolom SDS-a.                                                                                        Globalna kampanja koja je imala za cilj skretanje pažnje domaće i svjetske javnosti na diskriminatorski odnos vlasti u Prijedoru prema žrtvama isključivo zbog njihove etničke pripadnosti, prerasla je u borbu za priznanje i memorijalizaciju sjećanja na 102 djece ubijene u Prijedoru u periodu 1992. -1995. godine.

Zlatu Alagić iz prijedorskog naselja Rizvanović 32-ije godine prati neopisiv bol. Ubili su joj dva sina, muža, 55 članova porodice.

U organizaciji Incijative “Jer me se tiče” iz koje napominju da je aktuelna vlast zaustavila proces izgradnje spomen obilježja ubijenoj djeci Prijedora, danas je održano obilježavanje, Dana bijelih traka u Prijedoru. Na centralnom prijedorskom trgu danas su položene 102 ruže sa imenima ubijene prijedorske djece, uz poruku da aktuelna vlast u Priedoru na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom ne pokazuje dovoljno razumijevanja kada je riječ izgradnji  spomeniku za ubijenu djecu.

Predstavnik porodica ubijene djece Prijedora, Fikret Bačić ističe da je proces podizanja spomen obilježja ubijenoj djeci Prijedora zustavljen dolaskom Slobodana Javor na mjesto gradonačelnika Prijedora. I tako već punih deset godina, Prijedor nema snage da se usoči s prošlošću i dozvoli podizanje spomen obilježja nevino ubijenoj djeci.

Za zločine počinjene na prijedorskoj opštini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano oko 2 hiljade i 700 posmrtnih ostataka tako da se za značajnim brojem ubijenih još uvijek traga. Zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora.  Na tom području ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece i 256 žena. Nekoliko procesa u Sudu BiH čeka epilog, dok su brojni sudionici i naredbodavci još uvijek na nezasluženoj slobodi.

Senudin Safić /Mojprijedor.com