Društvo, U razgovoru sa.., Zanimljivosti

Armina Duračak frizer godine u Švedskoj

ArminaDuracak

U Švedskoj je 7. marta ove godine je održana glamourozna gala svečanost pod nazivom “Frizer godine” . Ova godina je i jubilarna jer je ovo desetogodišnjica dodjele ove vrste nagrade.

Gala je održana u Metropol Palais u Stockholmu a njoj je prisustvovao Svedski crème de la crème iz ove branše. Tu noc su podjeljenje nagrade za muškog frizera godine, zenskog frizera godine, frizerski tim godine, najbolji frizerski salon godine, ucenik godine, “Avantgarde” kao posebno priznanje u ovoj bransi i specijalna nagrada za najbolje novo lice u ovoj branši za 2014.godinu. Ovu nagradu pokupila je nasa Prijedorcanka Armina Duracak..

Armina je počela sa radom u frizerskom salonu Victor I Noblesse u Göteborgu u martu ove godine.

ArminaD

Frizerski salon u kojem Armina radi je pokupio i najvise nagrada na ovoj svečanostu. Radi se o salonu sa dugogodišnjim iskustvom i umijećem I kao takvi su jako poznati. U salonu je uposleno 25 radnika.

Armina je dijete preživjelih logoroša prijedorskih logora smrti Sejada i Hajrije Duracak koji su posredstvom UNHCR-a i Medjunarodnog Crvenog krsta dospjeli u Norvešku gdje je Armina i rođena.
Veliki dio rodbine se skrasio u Švedskoj što je bio razlog da se porodica odluči napustiti Norvešku. Skupa sa roditeljima i bratom Arminom u ljeto 2004.godine prelaze u Švedsku u kojoj Armina nastavlja školovanje i završava frizersku školu.

Njen najvažniji dio, onaj praktični, Armina završava u salonu Hår Stil. Sa svojim roditeljima svake godine dolazi u svoje Duračke koji su negdje na pola puta između Prijedora i Kozarca u kojima provodi, kako i sama kaže najradosnije trenutke, okružena toplinom i ljubavlju svojih najmilijih i ispunjena osjećajem topline kućnog ognjišta.

Text: MojPrijedor.com
Foto: Hair Magazine

Leave a Reply