Društvo, Hronika, Zanimljivosti

Austronet d.o.o. Kozarac: Cijeli svijet pod našim sunčanim jedrima

Otkako je prije 15 godina osnovana, firma Austronet iz Kozarca ne prestaje rasti i ne pristaje na kompromise kada je u pitanju kvalitet njihovih proizvoda. Upravo to je glavni razlog što im je proizvodnja rasprodata mjesecima unaprijed i zašto ne brinu o budućnosti

Kompletan asortiman izvozi se na tržište EU. Suncobrani, zaštitna jedra protiv sunca Soliday, zaštitne mreže za građevinarstvo, ali i poljoprivrednike (mreže protiv grada, leda, ptica), reklamni baneri za sportske terene i tenis blende tek su dio proizvodnje ove uspješne firme.

„Ove godine počeli smo sa proizvodnjom namještaja za terase, plaže, bazene… Radi se o lijepim i modernim komadima koji se savršeno uklapaju u naš brand Soliday. Na taj smo način stvorili kompletan proizvod za opuštanje i odmor“, kaže vlasnik i direktor firme Enes Kahrimanović. Dodaje i da su započeli saradnju sa renomiranom austrijskom markom JOKA, sa kojom su zajednički tržištu ponudili SOJO kauč za odmor, koji se može koristiti na otvorenom.

Kupci Austronet proizvoda su sve same zvijezde svjetskog biznisa – od Baumita, Lederera i Strabaga do Adidasa i Dunlopa.

Kahrimanović se sjeća prvog velikog ugovora koji im je pokazao da je kompanija na pravom putu da preraste okvire BiH.

„Prvi veliki posao, aktuelan i danas, bio je sa firmama Plapspack, APA, Badertscher, Sumbaba, Tegum i Accura, svjetski poznatim promotorima sporta, građevinarstva, velikih koncerata i slično“, kaže Kahrimanović, naglašavajući prisustvo njihovih proizvoda na najvećim sportskim takmičenjima, evropskim i svjetskim prvenstvima.

Najveće zvijezde Austroneta su Soliday sunčana jedra, spoj tehnologije i dizajna, funkcionalna i raskošna u isti mah, elegantna i sofisticirana s jedne, a čvrsta i otporna s druge strane.

„Zaštitna jedra Soliday naš su glavni izvozni proizvod. Plasiramo ih u Australiju, Ameriku i EU. U potrazi smo za partnerima za distribuciju u zemlje Bliskoga istoka i Saudijsku Arabiju“, kaže direktor.

No, da ovo nije tek jedna obična uspješna priča pokazuje i opredijeljenost vlasnika ka stvaranju zdravijeg okoliša.

„Donijeli smo odluku o investiranju u obnovljive izvore energije, što je važno i sa aspekta očuvanja okoliša i poslovanja. Izvozno smo orijentirani ka EU i izvoz može biti uslovljen količinom utroška energije iz obnovljivih izvora u gotovom proizvodu, odnosno možete platiti dodatni, takozvani CO2 porez, što bi evropsku konkurenciju stavilo u povoljniji položaj“, kaže Kahrimanović.

Austronet je u završnoj fazi montiranja četiri solarne elektrane, snage 800KW/h, na površini od 5.650 m². Instaliraju i 1.850 panela na krovne površine. Jedna od elektrana proizvodit će struju za vlastite potrebe, a ostale, u saradnji sa njihovom firmom BetaReal, za komercijalne svrhe.

„Slogan naše kompanije je ‘Korak ispred drugih’. Ako želite voziti utrku na svjetskim stazama i biti među najboljima, morate stalno razmišljati o novim tehnologijama“, kaže Kahrimanović.

Piše: Adisa B./POSLOVNENOVINE.BA