Društvo, Kultura

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MEDŽLISA PRIJEDOR

Poštovane majke i sestre draga braćo u islamu.

Evo nakon dva mjeseca i devet dana od Ramazanskog bajrama muslimani Bošnjaci sa posebnom radošću dočekuju Kurban Bajram koji nam nastupa sutra i koji traje četiri dana.
Kurban je prinošenje žrtve Allahu dž.š. Bajramski dani su dani radosti i vrijeme kada se vjernici vraćaju istinskim vrijednostima.

U tim danima činimo što više dobrih djela. Poslanik Muhammed a.s.je rekao:
Nema Allahu dražeg djela kojeg čovjek može učiniti na dan bajrama od puštanje krvi kurbana. Mnogo je razloga da se muslimani Bošnjaci vesele a jedan od najbitnijih razloga je Kurban bajram. Sutra nakon klanjanja Bajram namaza mnogi će Bošnjaci pružiti ruku jedni drugima zbilziti se i podjeliti svoje kurbane ne preskačući nikoga što znači da će se I komšije zbližiti. Upravo je to glavna poruka kurbana i hadža da se zbližmo i zajedno živimo u miru i rahatluku. Radost zbog bajrama je velika a ona se još više uvećava kad se dijeli sa drugima, zato podjelite radost bajrama sa svojom porodicom, komsšjama i prijateljima.

Svim vjernicima kako ovdje našim Prijedorčanima tako Prijedorčanima širom svijeta želim uputiti bajramsku poruku uz dovu Allahu dž.š. da vam podari zdravlje, sigurnost i nafake da u krugu svoje porodice provedete bajramske dane.

U svoje lično ime i ime Medžlisa Islamske zajednice Prijedor želim vam čestitati bajramske dane riječima

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN.

Glavni imam Medžlisa Prijedor
Benjamin ef. Hodžić

Predsjednik Medžlisa Prijedor
Ajdin Varmaz