Kultura, Život

Bajramska poruka glavnog imama MIZ Prijedor Huseina ef. Velića

husein-ef-velicBajramska poruka Kurban/bajram 2015.

Bismillahir-rahmanir-rahim

Neizmjerna zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š., Koji nas je stvorio i odredio da živimo na ovom svijetu baš na ovom mjestu i baš u ovo vrijeme. Vjerujemo i svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed, s.a.v.s., Božiji rob i poslanik. Neka je salavat i selam na Muhammeda, a.s., i njegovu porodicu i ashabe.

Poštovane majke i sestre, draga braćo u islamu!

Hvala Allahu dočekali smo još jedan najveći islamski blagdan a to je Kurban-bajram. U ovim danim dok su naše hadžije u Mekki u bijelim ihramima šalje se jasna poruka cijelom svijetu da islam od nas traži jednakost ravnopravnost. A strogo je u islamu zabranjena diskriminacija.

Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “O, ljudi, vaš Gospodar je jedan, vaš otac je jedan. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti bjelac nad crncem, niti crnac nad bjelcem, osim po bogobojaznosti (takvaluku)” .

Dok su hadžije na mjestima gdje se dove primaju i dok su oni Allahovi gosti te kao takvi blizu Allaha dž.š. mi se približavamo Allahu dž.š. kroz djelenje kurbana, što nam jasno govori da ne možemo biti bliski Allahu dok ne budemo bliski drugim ljudima prvenstveno onima kojima se i kurban djeli, komšijama, siromašnima rodbini i prijateljima.

Allahu nije potrebna ni krv ni meso vaše, već vaša dobra djela kako se to u Kur'anu kaže: „Ni njihova krv ni njihovo meso, zaista, ne dopiru do Allaha ali stiže do Njega bogobojaznost Vaša.“ (Hudžurat, 37)

Djeleći međusobno kurbane muslimani međusobno dijele i bol i veselje, i tugu i radost, i bogatstvo i siromaštvo.

Dakle traži se od nas međusobna suosjećajnost jer „niko od vas neće biti pravi vjernik dok ne bude volio svome bratu isto što i sebi“ reći će Muhammed,a.s., kao i to da je „najboli onaj koji koristi ljudima, a najgori onaj koji im nanosi štetu.“

Mržnja i zluradost su osobine koje potkopavaju i narušavaju odnose među ljudima, a vjera i dobrota, dokazane žrtvom (kurbanom) ne ostaju nikad bez plodova.

U ovim danima kada se dove primaju upućujemo dove Uzvišenom Allahu, da budemo od onih koji koriste drugim ljudima, da među nama vlada jednakost i ravnopravnost. Da našim hadžijama hadž ukabuli i naše kurbane primi.

Svim muslimanima u Prijedoru u Bosni i Hercegovini i dijaspori želim da provedu i podjele bajramske trnutke u okruženju svojih porodica i svojih najmiliji.

Ispred Medžlisa IZ-e Prijedor, Svima Vam od srca želim čestitati Bajram riječima: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Leave a Reply