Hronika

Banjalučki sud ustupio predmet Sudu BiH

okruzni-sud-bl-580x350Pise: Goran Obradovic 

Okružni sud u Banjaluci proglasio se nenadležnim u predmetu protiv Semira Alukića i Fikreta Hirkića, optuženih za zločine nad civilima počinjene na području Prijedora, te je ovaj slučaj ustupljen Državnom sudu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Olga Pantić je rekla da su branioci Adil Draganović i Sead Temim uputili primjedbe na sastav vijeća Okružnog suda u Banjaluci – jer u njemu nisu bili predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH – kao i na nadležnost suda.

“Sudsko vijeće odlučilo je da odbije primjedbe o sastavu vijeća jer sudije rade profesionalno i u skladu sa zakonom, a prihvaćena je primjedba o nenadležnosti suda. Poslije pravosnažnosti ovog rješenja, predmet će biti dostavljen Sudu BiH na daljnje postupanje”, kazala je Pantićeva.

Ona je pojasnila da se Banjalučki sud proglasio nenadležnim zbog vremena kada je podnesena krivična prijava protiv Alukića i Hirkića.

Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina je definisano da su sudovi u entitetima nadležni za procesuiranje predmeta zaprimljenih u rad prije marta 2003., dok ostale predmete trebaju raditi Sud i Tužilaštvo BiH.

Prema navodima optužnice, Alukić i Hirkić ubili su dva civila srpske nacionalnosti, a dva pokušali da ubiju.

Alukić je, kako se navodi, sa pet drugih osoba učestvovao u ubistvu civila B.O. na magistralnom putu Prijedor – Banjaluka.

“Alukić i njegovi saradnici su 29. avgusta 1992. sišli iz šume na planini Kozara u mjesto Kozarac. Kada je poslije pet do deset minuta naišao automobil kojim je upravljao B.O. iz Prijedora, oni su ispalili više hitaca i ubili vozača, a potom zapalili vozilo”, stoji u optužnici.

Istog dana, kako se dodaje, Alukić i Hirkić su sa još sedam osoba pucali po srpskim kućama u zaseoku Podgrađe kod Prijedora. Tom prilikom su ubili B.I. iz Podgrađa i pokušali da ubiju D.S. i njenu kćerku S.S., koje su uspjele da im pobjegnu.

Nakon toga zapalili su kuću B.I. zajedno s njegovim tijelom unutra.

Alukić i Hirkić su negirali krivicu krajem juna ove godine.

Justice report/BIRN BiH

Leave a Reply