Društvo, Sport, Život

BENJAMIN MRKALJ POTPISAO ZA SPARTU IZ ROTTERDAMA-DJEČAČKI SNOVI POSTAJU STVARNOST

Ima samo 16 godina, a već je skrenuo pažnju fudbalskih stručnjaka. Tako bi se u najkraćem mogao poredstaviti mladi i izuzetno talentovani golman Benjamin Mrkalj. U karijeri je napravio veliki iskorak i potpisao ugovor za Spartu Rotterdama. Sportsku javnost podsjećamo da je to najstariji fudbalski klub u Nizozemskoj, osnovan daleke, 1888. godine.
Put do Sparte je bio jako naporan jer možete samo zamisliti koliko je ovaj klub imao golmana na radaru, a ipak se odlučio za Benjamina Mrkalja. Za proteklu sezonu se može reći da je to bila “sezona iz snova”, tako da u Sparti nisu mnogo razmišljali. Dakle, u sezonu 2023.- 2024. dolaze nova velika iskušenja.

Iza njegovog usjeha se krije izuzetno naporan rad i mnogo odricanja. Što je veoma bitno, on u punom smislu te riječi uživa u poslu koji dobro radi. Sve je počelo kada je imao šest godina u amaterskom pogonu najstarijeg kluba u Nizozemskoj.
Četiri godine kasnije prelazi u profesionalni klub Excelsior Rotterdam, gdje je provodi tri uspješne golmanske sezone. Karijeru nastavlja u klubu, Aphense Boys, gdje je nagovijesti da bi mogao biti golman o kojem će se pričati. Mrkalj uspijeva pokazati koliko zna i može u najjačoj ligi holandskih juniora (Eredivisie). Ljudi koji bolje poznaju fudbal znaju da je ta liga rasadnik vrhunskih fudbalera.

Njegov rad, predanost, talenat i prije svega kvalitet donose mu priznanja i priliku da se pridruži Sparti Rotterdam. Da je riječ o kompletnoj ličnosti pokazuju i rezultati u školi. Benjamin Mrkalj je imao trenere koji su znali prepoznati njegov kvalitet tako da je uz kvalitetan rad napredovao. Ali, ono što je stub njegovog odgoja i stvaranja jake ličnosti je porodica. Od ogromnog je značaja ta podrška jer dobro je poznato kako su završili brojni sportisti koji nisu imali roditelje da ih upute na pravi put.
Majka Aida, otac Elvir i brat Haris pružili su mu ogromnu podršku u dosadašnjoj karijeri. Posebno majka Aida koja je dane i dane provela u automobilu vozeći Benjamina širom Holandije pružajući mu maksimalnu pažnju.

Slijede novi izazovi jer potpisom ugovora sa Spartom Rotterdam, Benjamin ulazi u novu fazu svoje karijere kada je potrebno napraviti nove iskorake i dokazati da je Sparta znala šta radi kada ga je dovela u svoje redove. Sve ukazuje da će i ovu priliku iskoristiti na pravi način, ali biće neophodno još više rada i napornih treninga u okruženju koje mu može dati još više golmanskog znanja. Ciljevi su mu jasni, pružiti maksimum na terenu i ostvariti dječačke snove.

Ono što je nama koji volimo Bosnu i Hercegovinu jako bitno, Benjamin Mrkalj je naše gore list. Otac mu je iz Bišćana mjesta na Mataruškom Brdu u općini Prijedor, a majka iz Dervente. Važno je napomenuti da Benjamin Mrkalj što zbog kućnog odgoja što zbog vlastitih osjećaja, rado dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Velika mu je želja kao i njegovih roditelja i brata, da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Možemo samo zamisliti kako bi se u Bišćanima i Derventi slavio nastup ovog lijepo odgojenog i talentovanog golmana u reprezentativnom dresu. Sretno Benjamine i neka tvoji snovi postanu stvarnost.

Mojprijedor.com