Sport

Bh. malonogometni klub Hertfordšir Herts

Bh. malonogometni klub Hertfordšir Herts
Takmiče se u drugoj engleskoj ligi

Ovo je prica o jendom Bh. malonogometnom klubu iz Londona koji je sastavljen vecinom od Prijedorcana i Kozarcana  . Klub se takmici u drugoj malonogomenoj ligi Engleske i postize zavidne rezultate.

London
Od početka oktobra prvi bh. malonogmetni klub Hertfordšir Herts takmiči se u drugoj engleskoj ligi. Trenutno zauzima odlično drugo mjesto i, naravno, kao i svim sportistima, žele prijeći u elitni razred.

Predsjednika Nermina Behlića pitamo kako je došlo do osnivanja kluba, jer je u komercijalnoj engleskoj ligi teško opstati i uspjeti bez jakog sponzora.

Pokazali kvalitet

– Ideja se pojavila prvi put u povratku iz Italije, kada smo na Svjetskom prvenstvu dijaspore ispali u prvom krugu, jer nismo bili kondiciono dorasli drugim timovima. Odmah po povratku počeli smo raditi na osnivanju kluba. Na samom početku klub je imao petnaestak igrača koji su počeli da igraju u nižoj londonskoj ligi. U prvoj sezoni pokazali smo kvalitet i bez poraza završili takmičenje. Sam taj rezultat privukao je nove fudbalere i aktiviste i na treninzima se počelo okupljati i do 30 igrača željnih dokazivanja.

London1

Isti rezultat postignut je i u drugoj godini takmičenja i, zahvaljujući tome, dobili su poziv na jedan izuzetno jak turnir u Londonu, na kojem su učestvovali profesionalni timovi iz prve i druge engleske divizije.

Nermin Behlic

Nermin Behlic

– Na iznenađenje svih, pokazali smo najbolji fudbal i pobijedili, iako su nas smatrali totalnim autsajderima. Nakon osvojenog turnira, odgovorni iz Engleskog futsalskog saveza predložili su nam da se od oktobra uključimo u drugu nacionalnu ligu Engleske – grupa Jug. Poslali smo aplikaciju i, na osnovu rezultata u konkurenciji 800 drugih timova, primljeni smo u takmičenje. Naravno, to je bio izazov za sve, prvo smo strukturu kluba morali prilagoditi pravilima lige i izabrati rukovodstvo. Tako da su u uže rukovodstvo, pored mene, izabrani sekretar Irma Jakupović, blagajnik Adis Balić, menadžer kluba Đemal Paratušić i dva člana Fahrudin Omerović i Bahrija Paratušić. Najveći problem je finansiranje. Nažalost, još nismo našli sponzora i igrači i rukovodstvo vlastitim sredstvima finansiraju treninge i takmičenje.

Osim sportskog aspekta, veoma je važna činjenica da klub djeluje i u odgojnom smislu, da je mladim Bosancima i Hercegovcima iz Londona i okolnih gradova ugradio ljubav prema sportu.

Privukli mlade
– Pa, vidite, fudbal je privukao našu omladinu, na treninzima se okuplja skoro 35 fudbalera i naravno da nam je odgojna komponenta važna. Koristim priliku da pozovem sve talentirane mlade igrače da nam se jave, da budemo još jači i bolji. Igranje u ovako značajnoj ligi je bitno zato što su stalno prisustni treneri i skauti. To je prilika da mlade igrače neko vidi i uključi u profesionalni fudbal. Osim toga, odnedavno s nama radi i naš kvalificirani trener Enes Hasanbegović, koji ima UEFA-inu licencu.

London2

Poziv udruženjima i biznismenima
S obzirom na to da žele da od iduće godine igraju u Prvoj ligi, Behlić koristi priliku da pozove sva bh. udruženja da pomognu, da pozovu pojedince i biznismene da postanu sponzori i da zajednički promoviraju našu domovinu u Velikoj Britaniji. Svi to mogu učiniti preko Facebooka ili putem telefona: 07716552283, 07747056519 ili 07938844018.

Tekst: N. ALIMAJSTOROVIĆ za Avaz
Foto: FB Hertfordšir Herts

Leave a Reply