Društvo

Bh.udruzenja traze ostavku sudije Merona

Theodor Meron

Theodor Meron

Theodor Meron

Članovi koordinacije 15 udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini potpisali su u četvrtak zahtjev za ostavku sudije Theodora Merona na sve funkcije u Haškom tribunalu.

Na taj korak su potaknuti pismom Meronovog kolege, danskog sudije Frederika Harhoffa koji je, kako su istaknuli na konferenciji za novinare u Sarajevu, označio Merona, predsjednika Haškog tribunala, kao glavnog međunarodnog mešetara koji je utjecao na presude u predmetima protiv Gotovine i Markača, Perišića te Stanišića i Simatovića.

„Vašim radom ste na najgrublji način uvrijedili žrtve, povrijedili njihovo dostojanstvo koje je u ratu pogaženo. ICTY je osnovan s ciljem da vrati dio satisfakcije žrtvama, a Vi ste, gospodine Meron, taj osnovni cilj Tribunala u potpunosti pogazili. Vi ste, gospodine Meron, zloupotrijebili Vašu poziciju utičući na kolege i time grubo prekršili Statut Tribunala, čije provođenje ste upravo Vi trebali da nadgledate a nepoštivanje suda od Vaših kolega i sankcionišete“, navodi se u pismu udruženja.

Ostavku Merona traže i iz Ruande

Poziv na ostavku Merona uputila je i Ruanda, također na osnovu optužbi da je sudija utjecao na tokove procesa i oslobađao visokopozicionirane optuženike za ratne zločine.

Izvršni sekretar Nacionalne komisije za borbu protiv genocida (CNLG) Jean de Dieu Mucyo izjavio je kako je zabrinutost ove države nakon iznenadnog smanjenja kazni idejnih tvoraca genocida iz 1994. godine nad tutsijima potvrđena posljednjim objavama o sudiji Meronu.

Prošle sedmice je objavljeno kako se u tajnom pismu danskog sudije Frederika Harhoffa koje je dospjelo do medija navodi kako su sudije, pod „stalnim i jakim pritiskom“ Merona, oslobađale osumnjičenike.

„Zato smatramo da je Vaša moralna dužnost i kao žrtve holokausta da napustite Haški tribunal.“

Uvrijedio žrtve

Murat Tahirović, predsjednik jedne od asocijacija koordinacije, Udruženja žrtava i svjedoka genocida, rekao je novinarima da će nakon isteka roka od 15 dana, ako Meron ne postupi po ovom zahtjevu, od glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza tražiti izuzeće sudije Merona.

Također će se, posredstvom nevladinih organizacija pod okriljem UN-a, obratiti generalnom sekretaru Ban Ki-moonu, dodao je Tahirović.

Drugi učesnici konferencije za novinare izjavili su da je Meron, koji je prvi upotrijebio pojam „genocid“, kasnije uvrijedio žrtve. Bilo je i mišljenja da su oslobađajuće presude u pojedinim predmetima u Haškom tribunalu, koje omalovažavaju i vrijeđaju žrtve, jedan vid islamofobije.

„Danas obavještavamo javnost da smo mi, žrtve zločina, znali, kažemo znali, da će Perišić biti oslobođen i nekoliko puta smo organizirali sastanke da razgovaramo s Meronom o našim informacijama“, ističu članovi udruženja.

Preispitati ili poništiti odluke

„Theodor Meron je na tim sastancima izbjegavao razgovor o tome i čak jedanput tražio da napustimo njegov kabinet kada smo ga upozorili da će upravo on biti taj koji će osloboditi Perišića. Smatramo da sve odluke u kojim je učestvovao gospodin Meron treba poništiti ili preispitati, a posebno odluke o formiranju žalbenih vijeća koja trebaju donosti drugostepene odluke.“

„Posebno upozoravamo na činjenicu da je Meron formirao žalbeno vijeće u povodu oslobađanja Karadžića za genocid u sedam opština, a nakon žalbe tužilaštva, Meron je u navedeno žalbeno vijeće imenovao sudiju iz Rusije.“

Osim Udruženja žrtava i svjedoka genocida, potpisnici zahtjeva za ostavku Theodora Merona su: Udruženje Žene žrtve rata, Žene Podrinja, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Savez logoraša BiH, Udruženje za pravdu, mir i povratak, dva udruženja porodica nestalih iz Ilijaša i Vogošće, Savez bošnjačkih udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba u BiH, Udruženje „Čuvari Omarske“, Udruženje građanki „Gerd-Sumeja“, Koalicija „Prvi mart“…

Izvor: Agencije

 

Leave a Reply