Politika, Sport

Biciklistički savez RS isključio klub jer se takmičio pod zastavom BiH

Biciklistički savez RS isključio je Biciklistički klub Kozara iz Prijedora iz takmičenja, jer su se između ostalog takmičili pod zastavom BiH.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici, Biciklistički savez RS odluku je obrazložio mnogobrojnim aktivnostima/prekršajima prije svih predsjednika kluba Gorana Garače, koje su u suprotnosti sa djelovanjem Biciklističkog saveza RS i politike vlasti RS.

Biciklistički savez BiH su nazvali neformalnom grupom građana uz tvrdnju kako on nije zakonito utemeljen, odnosno kako on mora postojati tek kao neka vrsta udruženja koje čine entitetski savezi, prenose Nezavisne.

“Bazirana je na temelju mnogobrojnih aktivnosti/prekršaja prije svih predsjednika kluba Gorana Garače, koje su u suprotnosti sa djelovanjem Biciklističkog saveza RS i politike vlasti RS. Predstavnici kluba već duži period učestvuje u radu neformalne grupe građana iz federacije okupljene oko Biciklističkog saveza BiH, dajući na taj način legalitet i legitimitet ‘savezu’ koji nije osnovan prema važećim zakonima BiH. Ovim putem naglašavamo da je Garača bio jedini biciklistički radnik iz RS na tim nazovi sjednicama!

Svi ostali su poštovali odluku koju su donijela tijela Biciklističkog saveza RS – da naš savez ne učestvuje u radu BS BiH dok u FBiH ne bude osnovan savez i dok taj savez sa BS Republike Srpske ne osnuje krovni savez isključivo na ravnopravnim osnovama. Sigurni smo da je naša borba za takav savez i saradnju već svima poznata. Nismo više mogli i željeli da trpimo ucjene i samovolju nazovi čelnika BS BiH koji su na sve načine omalovažavali RS, te nastojali da je skrajnu, potcijene i tretiraju je kao administrativnu ljušturu”, navodi se u saopoštenju BS RS i dodaje:

“Garača je sa predstavnicima kluba iz Prijedora nastavio da sarađuje s njima, te bio suzdržan prilikom donošenja vrlo bitnih odluka za biciklizam RS. Tako, na primjer, nikada nije glasao protiv pokušaja zabrane održavanja trke ‘Beograd – Banjaluka’. Isto tako, bio je suzdržan kada se razgovaralo o statusu samoproglašenog Kosova, a dobro je poznato da ni BiH, a pogotovo RS nisu priznale kao samostalnu južnu srpsku pokrajinu. Takvim postupanjem natjerao nas je da donesemo odluku o njegovoj suspenziji. Ipak, on se oglušio na takav vid sankcija, pa je BK Kozara nastavio sa radom protiv interesa našeg biciklizma. Posljednji primjer je njegovo učešće na nefprmalnoj skupštini BS BiH gdje je data podrška opet federalnom savezu protivno interesima RS.

Naša odluka skupa na snagu odmah, a ona ne podrazumijeva zabranu učešća biciklistima i trenerima ovog kluba na predstojećim takmičenjima. Urgentno ćemo pronaći rješenje kako bi, bilo individualno ili noseći grb nekog drugog biciklističkog kluba iz RS, nastavili da se takmiče. BK Kozara je koristio sve benefite BS RS i Grada Prijedora, te institucija RS. Prije nekoliko dana članovi ovog kluba bili su na pripremama na Jahorini sa ostalim najboljim biciklistima iz RS. Sa druge strane, BK Kozara organizuje Međunarodnu trku na Kozari bez naše saglasnosti. Još veći poraz je što u organizaciju nije uključen nijedan biciklistički radnik iz RS, već su svi iz federacije BiH. Smatramo da je to još jedan pokazatelj u kojem pravcu ide BK Kozara, znajući da je takmičarima iz RS uskraćeno licenciranje već nekoliko mjeseci, funkcionerima iz RS uskraćena komunikacija sa međunarodnim institucijama i to sve od strane onih koje BK Kozara podržava.

U ovim vremenima kad se RS bori sa svoja ustavom data prava, biciklisti čvrsto stoje uz nju i još jednom poručuju da RS nije na prodaju”, navodi se u saopćenju.

Nakon svega, Biciklistički klub Kozara se još uvijek nije oglasio.

Klix