Hronika

Bivši vojnik VRS dao informaciju o masovnoj grobnici kod Prijedora

GROBNICA TOMASICA
ŽRTVE UBIJENE U LJETO 1992. GODINE

Masovna grobnica bošnjačkih i hrvatskih žrtava na lokaciji Tomašica u blizini Prijedora otkrivena je na osnovu informacije pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), prenosi Justice-report.com.

Mujo Begić, šef bihaćkog Odjela instituta za nestale osobe BiH, rekao je da su žrtve ubijene tokom ljeta 1992. godine otkrivene zahvaljujući tačnoj informaciji insajdera iz VRS-a, koja je potom potvrđena iz više izvora. On nije mogao reći više detalja o načinu otkrivanja grobnice.

“Masovna grobnica je bila sakrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih posmrtnih ostataka”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Begić je rekao da su prva tijela pronađena na sedam metara dubine. U ovom trenutku on ne može reći koliko je tijela zakopano u grobnicu. Prema prvim procjenama, radi se o više desetina žrtava, navode u Tužilaštvu BiH.

“Radi se o primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske krajine”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Begić očekuje da će posmrtni ostaci ubijenih biti iskopani u narednih mjesec dana. Prema Begiću, tijela žrtava su dovožena sa različitih područja, poput Čarakova, Rizvanovića, Kozarca i tako dalje, i zakopavana u tu masovnu grobnicu.

 

JUSTICE REPORT

Leave a Reply