Društvo, Ratni zločin, Život

Boro Milojica traži da mu se objedine zatvorske kazne za zločine u Prijedoru

Boro Milojica i Želislav Rivić

U Državnom sudu je u srijedu, 18. augusta, planirano ročište na kojem će se odlučivati po zahtjevu Bore Milojice za ujedinjenje dvije zatvorske kazne koje su mu izrečene u ovom i Okružnom sudu u Banjoj Luci zbog ratnog zločina na području Prijedora 1992. godine.

Kako su pojasnili u Državnom sudu, na ročištu će se odlučivati o zahtjevu osuđenog Milojice za nepravo ponavljanje krivičnog postupka, odnosno ujedinjenja zatvorskih kazni.

Milojicu je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine osudilo na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, odnosno što je tokom jula 1992. u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u napadu na civile i ubistvima u mjestu Hambarine u sklopu širokog i sistematičnog napada.

Tom presudom je u pet tačaka proglašen krivim za ubistva Sameda Velibašića, Mehmeda Mulalića, Rame Čelića, zatim za ubistva pet civila koji su dovedeni na punkt u Hambarinama, kao i za ubistvo još jednog civila dan kasnije, te da je učestvovao u ubistvu civila u mjestu Volarić koji su trebali zakopati ranije ubijene civile.

Boro Milojica

Skupa sa Milojicom u ovom predmetu se sudilo Želisavu Riviću te su istom presudom njih dvojica oslobođeni optužbi za ubistvo civila hrvatske nacionalnosti Dragana Begića u mjestu Ravska u junu 1992. godine.

Prvostepenom presudom je Milojica bio osuđen na osam godina zatvora kada je proglašen krivim za dvije tačke optužnice, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i obnovilo suđenje te u konačnici mu izreklo 16 godina zatvora.

Ranijom, odnosno presudom Okružnog suda u Banjoj Luci iz decembra 2006., Milojica je osuđen na sedam godina zbog ubistva civila ispred kuće u Ljubiji sredinom augusta 1992. koje je počinio u svojstvu pripadnika interventnog voda 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade VRS-a.

Pri izricanju presude za ratni zločin godinama kasnije, Sud BiH je kao otežavajuću okolnost cijenilo Milojicinu raniju osuđivanost za istovrsno krivično djelo, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

detektor.ba