Društvo, Hronika, Kultura, Sjećanja

Bosanski Novi – Pripremljen drugi dio knjige svjedočenja “Mutne rijeke”

mutne rijeke

Autor:  Hodzic Muhamed

U organizaciji facebook grupe „Samo je Una ista„ završena je i druga knjiga „Mutne rijeke“ u kojoj su sabrana svjedočenja i priče brojnih novljana koji govore o dešavanjima u Bosanskom Novom u periodu 1992-1995 godine. Kao i prva knjiga, i ova druga sadrži najviše potresnih svjedočenja koja govore o ljudskom ludilu i patnji, ali i svjedočenja koja govore o ljudskoj humanosti i solidarnosti u vremenu zla.

Knjiga će u Bosanskon Novom kao i u dijaspori biti dostupna početkom idućeg mjeseca a naruđbe i rezervacije mogu se obaviti putem facebooka na adresi grupe „Samo je una ista“ kao i putem Portala bosanskinovi-urije.com. Cijena knjige će biti simbolična a sav prihod od prodaje će biti iskorišten u humanitarne svhe na području Bosanskog Novog.

Knjiga „Mutne rijeke 2“ je ciljani projekat dobronamjernih građana Bosanskog Novog koji žele sačuvati istinu o ratnim dešavanjima radi poruke i pouke mlađim generacijama. Autori tekstova u knjizi opisuju autentične lično proživljenje događaje, lično proživljenje strahove, bolove, gubitke, te sretne trenutke kada ih je u rijetkim trenucima bilo.

Prema riječima glavnog urednika, najteži dio u sabiranju i pisanju tekstova je bio problem sa strahom kojeg ljudi osjećaju i nakod 20 godina od proživljenog. Knjiga Mutne rijeke je svojevrsna „bosanskonovska Tomašica“ koja otkirva dugo čuvanu istinu o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva i nečovječnom postupanju prema Bošnjacima i Hrvatima u Bosanskom Novom u periodu 1992-1995. godine.

Interesantno je, da Bošnjačka zvanična politika u Bosanskom Novom kao i pojedine bošnjačke nevladine organizacije su ostale i nijeme i gluhe na prvu objavljenu knjigu i brojne dokaze o zločinima, želeći sačuvati dobre odnose sa Srpskom stranom za rad sitnih šićara. Iako se na naki način činilo da će ta greška biti ispravljena ovaj put, već je izvjesno, da su politički srpsko-bosnjački interesi kud i kamo važniji od same istine. Naravno i o toj istini će neko pisati makar to bilo i nakon 20 godina.

Leave a Reply