Budimo Humani, Društvo, Kultura, Život

BRAČNI PAR LILIĆ IZ DALEKE AMERIKE POKAZUJE KAKO SE VOLI BIH

Porodica Lilić, Dijana i Ismet, kroz humani odnos prema Dječijoj blioteci “Humano Brdo” dokazuje koliko im je stalo do napretka lokalne zajednice bez obzira što su hiljadama kilometara udaljeni od domovine koju toliko vole. Međutim, bio je jako trnovit put do situacije da mogu drugima biti od velike pomoći.

Dijana, rodom iz Ljubije, djetinjstvo je provela u Donjoj Puharskoj. Od decembra 1993. i trinaeste godine života sa porodicom se nalazi u SAD, preciznije u državi Buffalo, NY. Početak je bio veoma težak ali kako je prolazilo vrijeme, zajednica je postajala mnogoljudnija.

Dragi Bog je htio da u hladni Buffalo, januaru 1996. iz logora Šljivovica sa svega 20 $ u džepu, dođe Ismet rodom iz Gođenja kod Han Pijeska. Od 2004.godine su u braku. Mnogo truda, snoja, suza… uložili su u školovanje i napredak na poslu. U decembru 2005.godine dolaze do ključeva vlastitog doma. 

U narednih 5 godina su postali ponosni roditelji dvoje djece. Korak po korak, i preskočene su brojne prepreke, posebno na poslovnom planu. Dijana i Ismet Lilić, mogu danas ponosno reći da su postigli mnogo.

Ona je jedna od glavnih sestara u jedinom centru za traume u regiji, gdje radi blizu 25 godina. Ismet je poslije 22 godine promijenio firmu i sad je VP prodaje u novoj firmi. Brojni Amerkanci im govore kako su dosanjali američki san, iako su u Ameriku došli iz rata sa brojnim traumama. Međutim, Lilići ne razmišljaju o “američkom snu”. Oni su čvrsto na zemlji, sa naglašenim ambicijama da nikada ne zaborave odakle su njihovi korijeni. Tako odgjaju i svoju djecu, naglašavajući ljubav prema domovini. Poruka Dijane i Ismeta Lilić je veoma jasna. “Volimo svoje, djecu učimo odakle su. Znaju da su njihovi roditelji došli kao izbijeglice. Veliki je ponos kad neko pita djecu “kakvo” ime imaju i ponosno kažu da su Bosanci. Znaju šta je Bajram. Vole doći u Bosnu, nađu radost i na selu sa kravama i u čarsiji po dućanima. Volimo da putujemo, da učimo o drugim kulturama. Svaki dan možemo da naučimo nešto novo. Imamo sreću, volju i radost da pomognemo našem narodu u BiH.
Najsretniji smo kad pomažemo starijima i djeci. Oni nemogu da zarade, tako se nadamo da će ta djeca za 10-15 godina da pruže ruku nekom drugom”, poručuju Lilići iz Baffala,

Dijana i Ismet Lilić su socijalno, jako osjetljive osobe i već su u nekoliko navrata pružili značajnu podršku Dječijoj biblioteci Humano Brdo. Pored donacija za potrebe djece u biblioteci, finansirali su i literarne konkurse, donirali dio novca za izlet i uvijek ste tu, ako nešto zatreba. Nedavno su donirali 300 $. U ime djece Mataruškog Brda, veliko hvala bračnom paru Lilić.

Senudin Safić /Mojprijedor.com