Društvo, Život

Brat Suad: Posljednji put sam ih gledao žive, a sada su samo kosti

SuadTatarevic
Suad Tatarević (48) sa sinom Amirom (19) iz Zecova kod Prijedora jučer je u Identifikacionom centru Šejkovača u Sanskom Mostu potpisao zapisnik o identifikaciji posmrtnih ostataka braće Senada i Sejada.

Želio biti sam

Hava Tatarević, kojoj su zločinci u jednom danu ubili šest sinova i supruga, nije mogla podnijeti da vidi kosti. Ostala je u Zecovima, gdje je sa sinom Suadom prije dvije sedmice došla iz Njemačke na vijest o identifikaciji sinova.

Suad Tatarević nakon razgovora s istražiteljem uputio se u halu gdje leže kosturi ubijenih. Zamolio je da tih nekoliko minuta bude sam. Kada je izašao, na licu je nosio priču o onome što je vidio.

– Mnogo je teže nego što sam mislio. Posljednji put sam braću gledao žive, a sada – samo kosti – jedva je prozborio dok su se suze nizale.

Sa sobom je iznio digitalni sat rahmetli brata Senada, sve što je ostalo iza njega.

Sinu Amiru, koji amidže nikada nije upoznao i koji o njima zna iz priča rodbine, nije dozvolio da uđe u halu s kostima.

Čekaju do maja

Kosti braće Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada te oca Muharema leže u Šejkovači među stotinama bijelih vreća i čekaju na DNK identifikaciju, najvjerovatnije krajem maja. Iz masovne grobnice Tomašica među 430 leševa njihova tijela pronađena su zajedno, jedno do drugoga.

Suad Tatarević 20. jula će doći na zajedničku dženazu šestorici ubijene braće i ocu sa sestrom iz Australije i bratom koji živi u Kanadi.

Crvi napali saponificirana tijela

Suad Tatarević šokiran je i činjenicom koja nije tajna – kosturi žrtava smješteni su u nehumanim uvjetima. Zbog vrućine i nepostojanja hladnjača crvi su napali saponificirana tijela. Zaposleni u Šejkovači prinuđeni su da sve posmrtne ostatke posipaju solju.

– Nisu ubijeni ovo zaslužili! Ni oni ni familije koje to moraju gledati – rekao nam je Suad.

Avaz

Leave a Reply