Biznis, Društvo, Zanimljivosti, Život

BRDOM SE ŠIRI MIRIS AMIROVE KAFE

U namjeri da dođem do prijedorskog naselja Rizvanovići, prolazim kroz Rakovčane , bolje reći pokušao sam proći. Miris pržene kafe nije mi dozvolio da promašim kuću Amira Duratovića.

U podrumu porodične kuće u skladu s pravilima i propisima nalazi se pržionica u kojoj nastaje rado viđen gost u našim domovima. Naravno, riječ je o kafi Azra. Dok vrijedni Amir, blagajnik i trener juniora Omladinskog fudbalskog kluba Brdo, budno prati proces prženja, njegova supruga priprema fakture i brine o prodaji napitka bez kojeg ne može veliki broj stanovnika naše planete.

Porodica Duratović se 2001. godine vratila na porušeno ognjište. Ali, uz mnogo odricanja i preskočene brojne prepreke na putu povratka i opstanka u mjestu gdje se najbolje osjećaju.

“Dobro znate da danas u BiH niko nikog ne pita kako živi? Svako se snalazi na svoj način, poljoprivreda, bauštelski rad i tome slično. Mi povratnici smo ti ni nabe i na zemlji. Uglavnom nas obilaze kada im trebaju glasovi i to je to”.

Treba naglsiti da Duratovići nisu naučili na milostinju te su zasukali rukave i rade više poslova kako bi mogli živjeti od vlastitog truda.

” U Bosanskoj Krupi sam kupio pržionicu kafe,a Azra je brend i ima trideset godina dugu tradiciju. Našu kafu možete kupiti u trgovinama  Binga u Bihaću, Bosanskoj Krupi i Prijedoru. Prodaju vršimo u trgovinama Seja u Sanskom Mostu i još nekim manjim trgovinama u Kozarcu, Bužimu, Ključu i Cazinu”.

Jako sam ljubotiljiv i baš me interesuje da li Amir Duratović i njegova porodica mugi živjeti baveći se ovim, porodičnim biznisom.

“Mnogo je tu obaveza i odgovornosti jer valja kafu pripremiti da ima optimalnu boju i okus. – uz ovaj posao se može preživljavati. Sad da bi se moglo živjeti nešto luksuznije, ne baš. Ali, školujemo djecu i tako ima tu još nekih poslova. Tu u komšiluku kosim dvorišta i tako. Da bi se moglo živjeti samo od pržionice i prodaje kafe, to je nemoguće”.

U Rakovčanima  i ostalim naseljima lijeve obale rijeke Sane u prijedorskoj općini dosta je porodičnih imanja koja plijene uzdahe. To znaju i brojni bosanskohercegovački političari koji se dive povratnicima i njihovim kućama i avlijama. Amir Duratović očekuje značajniju pažnju nadležnih u narednom periodu i da se ugledaju na narod koji ima srce i dušu.

-“Pogledajte u našem Omladinskom fudbalskom klubu Brdo kako su ljudi stali uz klub i poštuju kada je rad pošten i korektan. To sam primjetio i kroz svoj biznis jer naša raja je spremna pomoći jer znaju koliko je meni važno da kupuju moj proizvod koji to zaslužuje i kvalitetom. I, da znate. Kada bih opet birao, ja bih se kao i 2001.godine vratio u Rakovčane “, zaključuje Duratović dok se miris Azre širi sokacima i avlijama Brda.

Ako dublje i šire razmislimo, sigurno ćemo kupovati kafu iz našeg komšiluka, od našeg rođaka i prijatelja, Amira Duratovića.

Posjetite Pržionicu kafe Azra
Rakovčani 25
Tel:066341516
065049982

Tekst i Foto: Senudin Safić