Društvo, Ratni zločin, Život

BROJNE PORODICE IZ PRIJEDORA TRI DESETLJEĆA TRAGAJU ZA POSMRTNIM OSTACIMA UBIJENIH

Brojne porodice prijedorske općine još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima nestalih u period 1992.-1995. godina. Prema podacima Instituta za traženje nestale osobe BiH u našoj zemlji se traga za 7628 osoba, nestalih u period 1992.-1995. godina. U Sanskom Mostu se u evidenciji nestalih vode 83 osobe. U susjednom Ključu, desetine porodica tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih.

Iako godine, desetljeća prolaze. U Unsko sanskom kantonu je blizu 400 nestalih osoba. Kada je riječ o Bosanskoj krajini brojne porodice čekaju ekshumaciju i ukop posmrtnih ostataka, osoba nestalih prije tri desetljeća.

Prijedor je lokalna zejednica s najvećim brojem nestalih osoba. Preteška je sudbina brojnih porodica koje uglavnom od ljeta 1992.godine čekaju informacije koje bi dovele do pronalaska nestalih osoba. Politička situacija u zemlji i sve manje informacija o mjestima koja kriju tijela ubijenih znatno otežavaju nastavak procesa ekshumacija koji je gotovo zaustavljen.

U gradu na Sani još uvijek se ne zna za subinu 526 građana nesrpske nacionalnosti kojima se uglavnom od ljeta 1992.godine gubi svaki trag.
Ovo su podaci Udruženja Prijedorčanki “Izvor” koje je registrovalo 3.176 Bošnjaka i Hrvata prijedorske općine, ubijenih u period 1992.-1995.godina.

Ešef Dženanović Ešef Dženanović iz Zecova moli sve one koji znaju da mu pruže podršku kao i ostalim porodicama nestalih. Svjedoci su potvrdili da su pripadnici srpskih vojnih snaga ubili Ešefovu djecu Alena i Ajdina, suprugu Nasihu, majku Hajru i maloljetnu sestru Majdu. Od 23.jula 1992.godine traje njegova borba da sazna gdje se nalaze njihova tijela.

Seida Karabašić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor”

Predsjednica Udruženja Prijdorčanki “Izvor” koje se bavi prikupljanjem podataka o ubijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u periodu 1992.-1995.godina Seida Karabašić ističe da se nastavlja borba ovog udruženja na pronalasku nestalih osoba prijedorske općine. ona naglašava da je ta borba iz godine u godinu sve teža.