Društvo, Život

ČARAKOVCI ČUVAJU SJEĆANJA I ŠIRE KRUG PRIJATELJA U INOSTRANSTVU

Članovi i predstavnici Udruženja građana i žena Čarakovo, ovih dana su boravili u Republici Hrvatskoj. Njihova posjeta je u prvom dijelu imala za cilj njegovanje kulture sjećanja. Posjetili su mjesto Meminska gdje su na lokalitetu Vasića bare, ljeta 1992.godine ubijena četiri civila Čarakova.
Nakon toga pridružili su se mještanima Majura u obilježavanju godišnjice stradanja ovog hrvatskog mjesta u blizini graničnog prelaza Bosanska Kostajnica. U veoma prijateljskim razgovorima moglo se primjetiti koliko je to bilo važno građanima Majura i tamošnjoj načelnici Klementini Karanović koje je obećala nastavak saradnje i dolazak na Mataruško Brdo.
Skromne poklone načelnici Karanović predala je predsjednica Udruženja žena Čarakovo, Jasmina Mujdžić, uz veliko odobravanje prisutnih. Obostrano razumijevanje i puno uvažavanje moglo se primjetiti i tokom kraćeg susreta imama džemata Čarakovo i zamjenika župana Sisačko moslavačke županije. Huso ef. Jašarević je u kraćim crtama predstavio džemat Mihaelu Juriću koji je i ove godine došao da se popkloni ispred spomen obilježja podignutog nevinim žrtavama iz Čarakova.
Nakon Meminske u općini Bosanska Kostajnica i Majura, uslijedio je odlazak u Sisak i posjeta Islamskom kulturnom centru Sisak. Sjajan domaćin je bio Glavni imam Medžlisa IZ Sisak Alem ef. Crnkić.
U ovom velelijepnom objektu, građenom sredstvima Republike Turske, posjetitelji Sa Mataruškog Brda nisu krili svoje divljenje. Kongresna sala, divanhana, restoran, veliki prostor za obavljanje namaza,… i topla dobrodošlica.
Šta je cilj ove priče koju objavljujemo na stranicama portala koji je sve prisutniji u vašim domovima? Prije svega , da naglasimo koliko je važno za lokalnu zajednicu da ima udruženje koje radi kao ovo u Čarakovu.
Minka Hujić kaže da veoma rado dolazi u udruženje jer se spaja ugodno s korisnim. Pored druženja i putovanja, tu su i zajednički iftari, mevludi, doček gostiju koji posjećuju Čarakovo kako iz BiH, tako i inostranstva. O značaju ovog udruženja za mještane Čarakova i svih ljudi dobre volje govori i Nijaz Brkić koji smatra da dosta toga postignuto ali da valja nastaviti slati lijepu sliku u svijet o Čarakovu i Mataruškom Brdu. Predsjednik Udruženja građana Čarakovo Suad Mujdžić kaže da će udruženje i dalje raditi u interesu lokalne zajednice. Kada se aktivnosti Čarakovaca posmatraju sa strane, treba istaći da imponuje njihov rad i entuzijazam i kamo puke sreće kada bi se i drugi ugledali na ovaj primjer.

Senudin Safić /Mojprijedor.com