Društvo, Hronika

ČARAKOVO-NASTAVLJENI RADOVI NA IZGRADNJI MEMORIJALNOG CENTRA

memorijal carakovo

Mještani Čarakova su u rekordnom periodu priveli kraju grube radove na objektu  budućeg Memorijalog centra. Ovo je za naš portal potvrdio mutevelija džemata Musić Šukrija koji je i sam ganut i iznenađen odazivom i podrškom mještana koji su pomogli da se za samo 40 dana objekat dovede do krova.

Ovome je svakako doprinijelo i lijepo vrijeme koje je pratilo  dosadašnji tok izgradnje. Prema riječima našeg sagovornika, radovi će biti nastavljeni ovisno o vremenu i prilivu sredstava. Idejno rješenje objekta uradio je mještanin Čarakova, mladi arhitekta Almir Selimović koji trenutno živi u prijestonici Norveške, Oslu.

U toku izgradnje a na preporuku nadzornika, poznatog prijedorskog arhitekte i građevinca Jusufa Harambašića urađene su sitne izmjene čime se doprinijelo statičnosti objekta te njegovoj prilagodbi mikroklimatskim uslovima.

memorija carakovo 2

U objektu će se nalaziti ekoliko prosorija. Centralno mjesto zauzima velika Memorijalna sala čijem unutrašnjem izgledu će biti posebno posvećena pažnja. U njoj će svoje mjesto naći fotografije preko 400 ubijenih mještana Čarakova. Prostora će svakako biti i za ostalu opremu s kojom raspolažu takvi prostori svuda u svijetu.  U sali će se čuvati i brojni dokumenti, svjedočenja i predmeti pronađeni u svim pa i u novootkrivenoj masovnoj grobnici u mjestu Tomašica iz  koje su, sudeći po dokumentaciji pronađenoj uz njihova tijela i brojni mještani Čarakova. “Idejni tvorci i graditelji ovog centra će se potruditi da se iskoristi najsavremenija tehnologija” govori nam Šukrija te ističe da je predviđena je ugradnja nekoliko monitora na kojima će se moći pogledati snimci prijeratnog Čarakova,  a da će dio Memorijalne sale će biti posvećen burnoj prošlosti ovog mjesta.

Pored sale  se već nalazire izgled budućeg edukativnog centra  sa popratnim sadržejima, te ured s bibliotekom i arhivom genocida.

memorijal carakovo 3

Na pitanje o planiranom završetku radova Šukrija nije dao konkretan odgovor jer je, kako kaže, duboko uvjeren da će to biti daleko prije od planiranog.  Po njegovim riječima rad na memorijalu prate i neka negodovanja, strahovanja i kritike.  Posebno su istaknuta strahovanja za mjesta za ukop. Šukrija ističe da nisu opravdana jer je džematski odbor procijenio da se u ovom momentu na Šehidskom mezarju nalazi mjesta za ukop za preko 100 eventualno identifikovanih mještana, šehida Čarakova.

“Prioritet svih nas pa i mene je naći svoje i naše najmilije. Svi mi pa i ja tragamo za nekim. Izgubio sam dva brata od kojih jedan još nije pronađen, pa prema tome i ja valjda mislim na to a tu je naš džemat koji već radi na svemu pa i na pripremi terena za , nadati se,  konačan pronalazak preostalih 180 naših nestalih i ubijenih mještana”- ističe Šukrija.

“Za  objekat su pokazana interesovanja i od strane kantonalnih i entitetskih Vlada,” naglašava Šukrija te nas zamoljava da u ime džematskog odbora prenesemo selame i izraze zahvalnosti  svima koji su se do sada uključili u izgradnju Memorijalnog centra Čarakovo, čije postojanje u ovom mjestu je više nego opravdano. Poziva i ostale mještane da se po mogućnosti odazovu.

Izvođač radova je Karupović Emir sa svojom ekipom majstora i pomoćnih radnika iz Čarakova.

Leave a Reply