Hronika, Sjećanja

ČARAKOVO – U SUSRET ŠEHIDSKOJ DŽENAZI

kada

Džematski odbor džemaata Čarakovo je održao svoj redovni sastanak čija je glavna tačka dnevnog reda bila predstojeća šehidska dženaza i ukop do danas 275 identifikovanih žrtava genocida sa područja opštine Prijedor. Prema posljednjim podacima, očekivati je da će oko 60 njih svoj posljednji smiraj naći u džematkom šehidskom mezarju u Čarakovu.

Pored obaveze uzimanja učešća u organizaciji centralnog skupa koji će ove godine biti održan na stadionu u Kozarcu gdje će dženazu namaz predvoditi reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović, za džematlije Čarakova i susjednih Zecova najteži dio posla će se obaviti naknadno, kada tabuti s tijelima šehida budu dopremljeni na lokaciju ukopa. Na prijedlog mutevelije Musić Šukrije, odlučeno je da se 16.jula 2014.godine održi velika radna akcija uređenja prostora oko šehidskog mezarja i društvenog doma ispred kojeg će se klanjati dženaza šehidima Čarakova kao i sastanak s porodicama identifikovanih. Džematski odbor se nada da će se ovoj akciji pridružiti svi mještani Čarakova jer će, nakon prve dženaze klanjane šehidima 1998.godine, ovo biti druga najveća dženaza.

Na prijedlog mutevelije džemata Zecovi Bačić Zijada, džematski odbor je odlučio da se nakon klanjanja dženaze namaza i ukopa šehida Čarakova, obavi podne namaz nakon kojeg bi se svi zajedno uputili u susjedni bratski džemaat Zecovi te klanjali dženazu i obavili ukop šehida u Zecovima među kojima su šest sinova i suprug majke Have Tatarević.

Među šehidima Čarakova i Zecova su brojna rodbinski vezana lica i ovo je krajnje razumna odluka kako niko od rodbine ne bi propustio obaviti dženazu i uzeti učešće u ukopa šehida i Čarakova i Zecova.

Džematski odbor će 16.jula nakon klanjanja podne namaza  u 13:20 sati, u džamiji u Čarakovu obaviti sastanak sa članovima porodica identifikovanih šehida Čarakova kako bi sa svima dogovorili sve pripremne radnje, upoznali porodice sa protokolom dženaze  i time preventivno djelovali i spriječili nesporazume i haos na dan ukopa. Zato koriste priliku da još jednom pozovu sve džematlije te članove porodica lica kojima će se obaviti ukop da za 16.juli odgode sve planirane aktivnosti i prisustvuju radnoj akciji te sastanku sa svojim džematskim odborom.

Upućen je i apel svim mještanima da se uzme u obzir da je u toku mjesec Allahove milosti Ramazan i da su pred nama julski dani komemoracija i žalosti te da se s tim u vezi svi skupa potrudimo da Bajram dočekamo bratski, složno i dostojanstveno, onako kako bi od nas to očekivali naši šehidi.

 

 

Leave a Reply