Hronika

Carakovo- Zapocela izgradnja memorijalnog centra

20130915_180354

U prijedorskoj mjesnoj zajednici Carakovo u toku  je izgradnja objekta memorijalnog centra. Dugo razmisljajuci kako upotpuniti memorijalni kompleks Sehidskog mezarja, dzematski odbor na celu sa predsjednikom odbora Music Sukrijom jednoglasno je odlucio da se ovaj objekat izgradi upravo na Sehidskom mezarju. Buduci objekat ce zajedno sa sakralnim dijelom, sehidskim turbetom I mezarjem upotpuniti ambijent, tako da ce kao cjelina na najadekvatniji nacin cuvati uspomenu na 413 ubijenih muskaraca, zena I djece, mjestana Carakova.

3

Objekat ce sacinjavati memorijalna sala, edukativni centar, te biblioteka sa arhivskom gradjom. Idejno rjesenje za izgradnju objekta uradio je arhitekta Almir Ale Selimovic, mjestanin Carakova koji je kao devetogodisnjak napustio svoje rodno mjesto. U masakru pocinjenom nad mjestanima Carakova i  Almir je kao i vecina njegovih vrsnjaka  izgubio oca Sulejmana.

8

U memorijalnoj sali bt ce izlozena stalna ispostava koja ce sjecati na carakovsku proslost sa posebnim dijelom koji ce podsjecati na ubijene mjestane. U osmisljavanje ispostave bit ce ukljuceni renomirani strucnjaci iz domovine i inostranstva specijalizirani za ovu oblast. Pored fotografija ubijenih i nestalih mjestana sa njihovim biografijama, posjetioci ce moci da pogledaju i sacuvane prijeratne snimke Carakova . Manji dio ispostave bit ce posvecen herojima povratka i obnove ovog krajiskog mjesta.

13

Sredstva za izgradnju ce jednim dijelom snositi mjestani, no dzematski odbor ocekuje da ce to biti namanji dio jer je krajnje vrijeme da se u proces memorijalizacije ukljuci i drzava.

U izgradnju memorjala ukljuceni su iskljucivo lokalni majstori sa svojim ekipama.

20130922_173436

”Postojala je inicijativa da se spomen soba podigne u mjesnom drustvenom domu, no zbog nerjesenih imovinsko pravnih poslova, reorganizacije lokalne samouprave i nedefinisanih upravljackih odnosa nad objektom drustvenog doma,  u ovom momentu i na duzi period najadekvatniji prostor je imovina islamske zajednice, odnosno samo Sehidsko mezarje gdje mu je na kraju krajeva mjesto” – govori nam Music Sukrija celni covjek lokalnog odbora islamske zajednice, te  poziva sve ljude dobre volje da se ukljuce i svojim sredstvima pomognu izgradnju ovog objekta, prvog takve vrste u siroj okolini.

 

 

Leave a Reply