Budimo Humani, Društvo

Cejko Kahteran: Mala Srebrenica

Sehidsko mezarje u Zecovima.

Sehidsko mezarje u Zecovima.

Sehidsko mezarje u Zecovima.

Mnogo godina je proslo od zavrsetka rata. Istina o ljudima i dogadjajima se siri, kako u nasoj domovini tako i u svijetu. Mislim da u svijetu nepostoji odrasla osoba koja nije cula, citala ili na neki drugi nacin  saznala za Sarajevo, Mostar, Srebrenicu, Gorazde.

Drago mi je da svijet sazna istinu. Ali bi mi bilo drago i da se istina siri o svim mjestima koja su stradala a  ne samo onim”odabranim” Veoma malo istine se zna  o genocidu u Prijedoru i okolini.

Osim o stradanju Kozarca za ostala  mjesta se skoro  i nezna. Matarusko Brdo na kojem se nalazi  sest  sela sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom su do temelja unistena. Ubijeno je ili nestalo vise hiljada  ljudi, zena i djece. Zatim se zapostavlja istina o mjestima oko Ljubije koja su bila nastanjena vecinskim katolickim stanovnistvom. Mnoga od tih mjesta su takodje  sravnjena sa zemljom a stanovnistvo pobijeno, nestalo  i jedan manji dio protjeran.

Do sada se nijedan politicar sa drzavnog nivoa nije zaputio u ta mjesta kako bi saznao istinu. Posebno sam razocaran ponasanjem SDA ciji predstavnici dodju u ova mjesta samo  u vrijeme predizborna kampanje. Sve ove godine od zavrsetka rata je SDA imala vlast u svojim rukama. Dali sama ili sa nekim u koaliciji, ali su uvijek “vladali”.  Zar za gospodu  iz partije ,koja se predstavlja kao jedina legitimna partija  muslimanskog  naroda u Bosni i Hercegovini. Mi nismo vrijedni koliko i muslimani iz drugih krajeva drzave. Gospoda se brine iskljucivo za svoje familije, rodjake, kumove i prijatelje kojima se tako  zdusno dijele milioni KM.

Zar prijedorski muslimani  nisu ista klasa kao oni iz Srebrenice ili Sarajeva.  Sve sto se do sada ucinilo, pokazuje da smo mi za njih beznacajni. Ali to je uzejamno, vjerujte.  Obracao sam se nasim stampanim ali i elektronskim medijima sa molbom da objave barem dio istine o  Mataruskom Brdu ali ponajvise da se objavi istina o jednom malom mjestu koje je izgubilo skoro 30 % prijeratnog stanovnistva.

Do sada niko nije nasao za shodno da objavi istinu. Nesto malo istine se objavi preko medija kojima  upravlja Islamska zajednica. Ali i tamo se objavljuje samo ono sto je u interesu SDA ili nekih pojedinaca.U cijeloj nasoj domovini kaznjavaju se zlocinci za svoja nedjela , ali ne i za nedjela u Zecovima kod Prijedora. Mjesto koje je zasigurno jedno od onih mjesta koje bi trebalo da bude simbol stradanja  muslimana i katolika kako muskaraca tako i zena i djece.

Mala Srebrenica

Zaputis li se iz Prijedora prema Sanskom Mostu, na 7 kilometru ces naici na selo Zecove. Selo se prostire od magistralnog puta  prema Sanskom Mostu  pa dalje uz brdo. Sve do Briseva, koje pripada Ljubiji.  Jedno malo pitomo selo koje je prije rata imalo oko 887 stanovnika. Od toga je 32 katolika, 178 pravoslavaca i ostalo su bili muslimani.

Nista neobicno rekao bih covjek na prvi pogled  kad se sa magistralnog puta penje asvaltom uz brdo prema centru sela.  Prije nego stignes u centar sela, primjetit ces mezarje, koje je nemoguca da se nevidi. Mezarje je podjeljeno na Sehidsko i obicno. Za jedno tako malo selo  je sehidsko mezarje jako veliko. Nazalost u mezarju nisu sahranjeni svi koji su ubijeni i nestali u toku pokolja u selu  23 jula 1992 godine. Tog dana je u selu ubijeno  nekih 100 osoba medju kojima je bilo mnogo zena i djece.

Dva dana kasnije pobijeni su svi katolici u selu. Osim toga je u mjestu hradina ubijeno vise od 30 zena i djece  na dva mjesta. Razmak izmedju ta dva mjesta je nekih 200 m.  Svet te zrtve su dan kasnije odvezene u kamionima u nepoznatom pravcu. Nijedno tijelo jos nije pronadjeno.

Nekoliko stotina metara dalje, u istom naselju  je odvedeno 6 sinova i muz Have Tatarevic. Osim njih sedmorice nestalo je jos 7-8 njihovih komsija i rodjaka. Ni njihova tijela jos nisu pronadjena. na drugoj strani sela u mjestu Kosa iskorijenjena je familija Ismeta Hopovca. Njegova majka, brat, zena dva mala sina. Da i ne govorimo o ostalim komsijama i rodbini.

Iz naselja Hopovci u centru sela nestali su gotovo svi muskarci. Mnoga tijela jos nisu pronadjena. Ista situacija je u zaseoku Causevici i Brakici gdje su ostala samo mala muska djeca. Tragedija je to.

Ne moze se mnogo uciniti za sve te ubijene, nestale niti za njihvu rodbinu. Ono sto mene cini jako zalosnim je odnos vlasti u Bosni i Hercegovini prema tom malom mjestu.  Dok su u Sarajevu, Srebrenici i drugim mjestima sehidi sahranjivani  od strane opstina ili drzave, dotle su u Zecovima mjestani odvajali od svojih usta i svoje djece te davali prilog kako bi se svi sehidi mogli sahraniti.Nazalost ni tu nije kraj.

U to malo nesrecno mjesto navrate “bosnjacki” politicari samo pred izbore. kako bi naravno, prikupili glasove. 18 godina od zavrsetka rata u tom malom mjestu nije podignuto nikakvo spomen obiljezje , zrtvama pokolja. Ostala sela na Mataruskom Brdu su mnogo vece tako da imaju vise stanovnika ali i onih  diljem svijeta koji pomazu  svoje mjesto onoliko koliko mogu. U Zecovima  zivi 100 tinjak osoba. 99% nezaposlenih koji jedva prezivljavaju. Svu pomoc koju dobiju je preko inostranih humanitarnih organizacija. Znam da ce mnogi reci da takvih mjesta ima mnogo u Bosni. Ali jedno je sigurno. Nema ni jedno jedino mjestu u Bosni i Hercegovini da je izgubilo toliko stanovnistva, gledajuci procentualno.

O Zecovima se zna vise u Srbiji nego u Bosni. Zar to nije zalosno.

Cilj mog teksta nije da molim nekog za pomoc ili slicno. Zelim samo malo istine o ovom malom selu. Uskoro  izlazi knjiga o ovom malom mjestu. Svi prihodi od prodaje knjige  upotrebit ce se za izgradnju spomen ploce ili turbeta u Zecovima. Osim toga ce moji prezivjeli zecovljani , koji su vani, pomoci izgradnju, kao sto su to uvijek cinili.

Tekst je samo jedan mali dio istine o ljudima, zenama i djeci, koji svoje zivote izgubise  ni krivi ni duzni.  Vise istine o svemu ovome moze se procitati u knjizi “Djeca bez djetinjstva”  koja upravo izlazi iz stampe a cijelokupni prihod od prodaje knjige  ide za izgradnju spomen obiljezja ubijenim i nestalim u selu Zecovi kod Prijedora.

Cejko Kahteran

Tel 004662010040 kuca

0046702575208

E.mail cejko_k@hotmail.com

Leave a Reply