Društvo, Video, Život

VIDEO: Čengić: Nikad mi nije bilo teže, našli su moje daidže u Tomašici

Lejla Čengić

Identifikacija žrtava pronađenih u masovnim grobnicama širom Bosne i Hercegovine dira u nikad zaliječene rane članova njihovih porodica. Iako je većina svjesna da su njihovi najmiliji ubijeni u proteklom ratu, sam trenutak saznanja o tome da su njihovi posmrtni ostaci pronađeni za porodice je veoma bolan..

Lejla Čengić

Lejla Čengić

Portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ima težak zadatak kada porodicama i javnosti treba saopštiti da su identifikovani njihovi očevi, muževi, braća, djeca… No, danas je Čengić morala obavijestiti svoju porodicu.

U masovnoj grobnici Tomašica, jednoj od najvećih masovnih grobnica iz proteklog rata otkrivenih u posljednjih deset godina, pronađeni su ostaci trojice braće majke Lejle Čengić, dok se za još jednog čeka potvrda.

“Oni su ubijeni pred svojim kućama, a potom su odvezeni. Nakon 22 godine, pronađeni su u masovnoj grobnici u Tomašici. Na temelju DNK analize identifikovana su trojica i porodice će doći ovih dana zvanično da ih identifikuju. Za četvrtog brata čekamo potvrdu DNK analize”, rekla je Čengić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Četvorica braće ubijeni su ispred porodične kuće u Prijedoru, pred očima članova svojih porodica. Čengić je kazala kako je veoma teško ‘biti sa druge strane’, kada je upravo njena porodica ta koju treba obavijestiti.

“Jako je teško i jako bolno. To su najteži momenti od kako ja radim ovdje. Ali, nadam se da će i porodice, a i oni sami, imati smiraj kada se ukopaju dostojanstveno. Mi smo znali da su ubijeni, nismo se nikad ni nadali da su živi. Njihove porodice su bile u kućama kada su oni ubijeni i nije im dozvoljeno da izađu iz kuća da ih ukopaju. Vidjeli su ih mrtve, tako da smo znali da će jednog dana i biti pronađeni”, kazala je Čengić.

Prema riječima Lejle Čengić, djeca njenih daidža su ranije pronađena u masovnoj grobnici Jakarina Kosa.

“Porodicama pronalazak posmrtnih ostataka njihovih najmilijih predstavlja izvjestan smiraj. Bol se ne umanjuje, ne ublažava. Naprotiv, ponovo se otvaraju rane i teško je kao i onog momenta kada su tek ubijeni. Za sve porodice i sama ekshumacija, ali pogotovo identifikacija, je ponovno suočavanje sa prošlošću i svime što se desilo. Veoma je bolno i traumtaično. Ja zaista razumijem bol porodica kada dođu na identifikaciju, da preuzmu kosti i ono što je pronađeno uz kosti”, rekla je Čengić.

Identifikacija u centru u Šejkovači trajaće od 16. do 23. aprila. U ovom periodu očekuje se identifikacija oko 40 žrtava, a tačan broj biće poznat tek kada se završi identifikacija i porodice dođu da potpisivanjem zapisnika prihvate identifikaciju. Većina posmrtnih ostataka pronađena je upravo u Tomašici.

(Vijesti.ba/Anadolija)

Leave a Reply