Društvo, Sport, Zanimljivosti, Život

ČUDO BIH FUDBALA U ŠVEDSKOJ

U Malmeu se još uvijek slavi historijski uspjeh Fudbalskog kluba Bosna i Hercegovina SK. Nakon mnogo neizvjesnosti i teških utakmica u ligaškom dijelu takmičenja i dodatnih iskušenja kroz kvalifikacione utakmice, ostvaren je ulazak u trećeligaško društvo Švedske.

Kako je klub koji je prije dvije sezone igrao petu ligu, došao do ovog velikog rezultata?

Prije svega stvorena je atmosfera u kojoj se poštuju profesionalne i ljudske kvalitete. Ako ste kvalalitetan fudbaler sa neophodnim ljudskim osobinama, vrata tima su vam širom otvorena. Ako pogledate ličnu kartu Bosna i Hercegovina SK, kluba osnovanog 2010.godine koji je dvadesetšest godina nosio ime FK Sarajevo, biće vam jasno da je to porodica u kojoj se poštuju drugi i drugačiji. Od stručnog štaba, preko ekonoma, uprave do igračkog kadra, plavo bijeli su pokazali da je različitost prednost.

Uprava kluba je u punom kapacitetu bila uz ekipu koja je plijenila pažnju igrom ali i ponašanjem na terenu i van njega. Sve je to doprinIjelo da se u ovu sjajnu priču uključe i brojni sponzori bez kojih ne bi bilo velikog uspjeha.

Utakmice koje je Bosna i Hercegovina SK ove sezone igrala kao domaćin posebna su priče i o njima se priča u Malmeu i šire. Podatak da je kvalifikacione utakmice pratilo oko 400 navijača, a na posljednjoj kvalifikacionoj utakmici i mnogo više, pokazuje koliko je klub podigao rejting ove sezone.

Uz gril i neizbježne ćevape, utakmice ovog kluba su postele mjesto gdje raja rado dolazi, navija i uživa u fudbalu i druženju.

Na velikom rezultatu čestitao je i bivši kapiten Nogometne reprezentacije BiH, veliki patriota i ljudina od glave do pete, Vlatko Glavaš. “Nema tih riječi kojima mogu opisati koliko mi je drago što ste tako uspješni i veliki ambasadori BiH u Švedskoj.
Moj veliki prijatelj, novinar Senudin Safić i ja, imali smo priliku da budemo vaši gosti i uvjerimo se u vaše ljudske i sportske kvalitete. Vaš uspjeh je i naš uspjeh. Iskrene čestitke i neka živi naša domovina Bosna i Hercegovina”, ističe se u čestitci Vlatka Glavaša.

Dakle, od pete do treće lige Švedske, put je bio trnovit, ali kada se sve kockice slože, na prava mjesta postave ljudi koji znaju i žele, napravi atmosfera u kojoj se poštuju ljudske i sportske kvalitete bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazili, uspjeh je zagarantovan.

Kada je riječ o navijačima oni su bili posebna priča i kako je sezona odmicala bili su sve bliži klubu koji je uzvratio organizacijom i rezultatima. Navijačka pjesma, „Nama niko ništa ne može“ odjekuje i govori o velikom uspjehu trećeligaša, Bosna i Hercegovina SK. Neka te pjesme bude što više i narednih sezona.

Tekst: Senudin Safić / Mojprijedor.com